15:02

Kopytka ruskie



Pierogi ruskie i kopytka to w moim domu solidne podstawy menu. 
Gorąco, więc pierogów mi się za bardzo lepić nie chciało... przez myśl przeleciała mi chytra myśl ułatwienia sobie pracy i stworzenia kopytek z farszu do pierogów ruskich. 
Wyszło, posmakowało i z pewnością będę do tej potrawy powracać. 
Kopytka są bardzo delikatne i aromatyczne, dodatkowo za sprawą polania masłem ze świeżym majerankiem. 

Składniki:

  • ok. 600 g ugotowanych i zmielonych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 500 g twarogu
  • 1 średnia cebula 
  • 2 łyżki oliwy
  • majeranek suszony
  • jajko
  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • sól, pieprz
  • do podania: 50 g masła i listki świeżego majeranku




Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie (krótko, żeby się za bardzo nie zezłociła). Ostudzić i wymieszać ze zmielonymi ziemniakami oraz twarogiem, jajkiem i mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Ciasto na kopytka powinno być miękkie, ale nie klejące. 
Z ciasta formować wałki, lekko je rozpłaszczyć i pociąć na kształt tradycyjnych kopytek. Gotować w lekko osolonej wodzie ( 3-4 minuty od wypłynięcia). Podawać polane roztopionym masłem z dodatkiem świeżego majeranku lub odsmażone na złoto. 


11 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I to nawet taka zdrowsza wersja dla zwykłych kopytek chyba! Koniecznie zapiszę sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jey - z pewnością bardziej urozmaicona:)

      Usuń
  3. Gdzieś tę wersję już widziałam. Bardzo jestem ciekawa takich kopytek:).
    Pozdrawiam Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - tak myślałam, że pewnie ktoś już na to wpadł, ale nie widziałam wcześniej:)

      Usuń
  4. musza być pyszne:) uwielbiam pierogi ruskie, więc to moje smaki:) buźka

    OdpowiedzUsuń
  5. kopytka sa pyszne, polecam. Moje Zarloki prawie o mnie zapomnialy i wszysko zjadly:).

    OdpowiedzUsuń