piątek, 26 lipca 2013

Domowa nutella


Ten oryginalny krem czekoladowo-orzechowy ma naprawdę szerokie grono wielbicieli. 
Moje dzieci uwielbiają, zresztą z mężem też chętnie podjadamy. Dlatego kiedy zapowiedziałam, że zrobię domową wersję rodzina była jak najbarzdziej za. 
Ten krem różni się od oryginału. Zdecydowanie!
Na plus!
Jest bardzo orzechowy i mi osobiście przypomina orzechowe nadzienie dobrych czekoladek:)
Bardzo dobrze się rozsmarowuje, nawet od razu po wyjęciu z lodówki. 

Składniki ( na 2 słoiczki):

  • 200 g orzechów laskowych bez łupinek
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
  • 150 g czekolady (ja dałam 100 g mlecznej i 50 g gorzkiej, ale zgodnie z upodobaniami można zmienić proporcje)
  • 2 łyżki miodu



Orzechy uprażyć na suchej patelni. Lekko przestudzone przesypać na ręcznik papierowy, zakryć i turlać (trąc orzechami o orzechy), co ułatwi zdjęcie skorupek (nie trzeba tego zrobić bardzo dokładnie, wystarczy usunąć większość). 
W wysokim naczyniu, przy pomocy blendera zmiksować orzechy na gładką masę. 
Czekoladę, mleko skondensowane i miód podgrzać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając (dużą metalową miskę lub garnek stawiamy na garnek w 1/3 wypełniony wodą) do momentu aż połączą się w gładką masę. Do masy dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać (użyłam do tego blendera). 
Gotowy krem przelać do słoiczków. Szczelnie zakręcić, a po ostudzeniu włożyć do lodówki. 








Szczerze mówiąc nie wiem ile krem jest w stanie wytrzymać w warunkach chłodniczych, ale zapewniam Was, że pewnie tak jak u nas, długo nie postoi:)

20 komentarzy:

  1. Ooooo... I na to czekalam! Fajny przepis! Zapamietuje, bo u mnie Nutella sie nie marnuje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia1977 - to tak jak u nas:) Ile by nie było to pójdzie:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. pastawithapplepie.blogspot.com - polecam:)

      Usuń
  3. Oj nie postałby. Zrobię na pewno :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny taki domowy! może kiedyś tez się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu koniecznie muszę zrobić tą nutellę, zwłaszcza, ze u nas ile by jej nie było to zniknie:) ... ja uwielbiam ją na chlebie z bananem:) .... buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - to daj znać jak Olkowi smakowała:)

      Usuń
  6. Dzień dobry. :)
    Jakiej pojemności mniej więcej miała Pani, te słoiczki ?
    Pozdrawiam,
    Rose

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 300 ml:) Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Serdecznie dziękuję za odpowiedź :)
      W weekend biorę się za robienie dla chłopaka, licze, że mu posmakuje.
      Powodzenia w prowadzeniu bloga i ogólnie wszystkiego dobrego.
      Pozdrawiam,
      Rose

      Usuń
    3. Życzę powodzenia i mam nadzieję, że posmakuje. Proszę koniecznie dać znać.

      Usuń
    4. Jeszcze mam takie pytanie: rozpuściłam czekoladę i miod w mleczku. Jest raczej płyn a nie gładka masa, coś pomieszałam ?

      Pozdrawiam,
      Rose

      Usuń
    5. Może to kwestia nazwy:) Jeśli to gęsty płyn to jest ok.

      Usuń
    6. bez orzechów- raczej jest to po prostu w formie mleka słodkiego.

      Pozdrawiam,
      R.

      Usuń
    7. Sądząc z opisu moje chyba było bardziej gęste, ale na pewno będzie dobrze - jak ostygnie to stężeje na pewno.

      Usuń
    8. Liczę na to :) Dziękuję
      w smaku jest przepyszne ;)
      Pozdrawiam,
      R.

      Usuń
    9. Hm, pewnie problem tkwi w tym, że nie napisała Pani, jakiej pojemności ma być garnek, który wypełniamy w 1/3 wodą. ;)

      Pozdrawiam

      Usuń
    10. Ach, garnek w garnek, czyli na parze! Przepraszam za omyłkę. Już rozumiem. :)

      Wszystkiego dobrego!

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.