środa, 3 lipca 2013

Domowe nuggetsy


Czy Wasze dzieci/mężowie/znajomi też mają słabość do fast foodowych "specjałów"?
Choćbym nie wiem jak na rzęsach stawała to magiczne kartonowe pudełko z imitacją jedzenia w środku i tak jest nadal bardzo atrakcyjne dla moich dzieci.
Z tym, że ja się nie poddaję...czasem tylko trochę ulegam i staram się przygotować coś na wzór i podobieństwo. 
I wiecie co?
Zawsze się udaje i zajadają ze smakiem. 
Przepis przekazany ustnie przez mamę z sąsiedztwa (dziękuję:))

Składniki (na sporą porcję - nuggetsy zajmują dużą blachę z piekarnika):
  • pierś z kurczaka (podwójna)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych
  • 3-4 łyżki startego sera (najlepszy parmezan, ale może być też twardy żółty)
  • sól, pieprz, papryka
Pierś z kurczaka pokroić w poprzek. Wymieszać z jogurtem naturalnym, posolić i przyprawić pieprzem oraz słodką papryką. Odstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin. 


Płatki kukurydziane rozgnieść na drobno i wymieszać z serem. Kawałki mięsa obtaczać w panierce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach ok. 30 minut. 


Na dowód, że dzieci uwielbiają to danie ... nie zdążyłam mojego zdjęciowego talerza donieść do kuchni. Został od razu przejęty przez Ewę:) 




10 komentarzy:

  1. Aniu,
    domowy fast food jak najbardziej.
    Zapach i smak nieporównywalne z tym ,fabrycznym'.
    Narobiłaś mi ochoty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - niezmiernie się cieszę:), że udało się pobudzić apetyt:)

      Usuń
  2. Domowe nuggetsy - pyszne no i domowe :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć bym "nie wiem jak na rzęsach stawała to magiczne kartonowe pudełko z imitacją jedzenia w środku i tak jest nadal bardzo atrakcyjne dla" mnie :) Tym bardziej mnie Twoja propozycja kusi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bebe - wychodzę z założenia, że takie mniej szkodzi:) Ale nie ukrywam, że skądś się zna smak fast foodów. W myśl zasady - wroga trzeba znać:)

      Usuń
  4. bardzo lubię domowe naggetsy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet fast-foodowe jedzenie w domowym wydaniu na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbowane......... i pychotka:) Polecam WARTO!!! Mania

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba nie ma dziecka, które od czasu do czasu nie skusi się na fast - fooda ...zresztą wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem. Ja też gdy Olko ma ochotę na coś fast-foodowego wolę przygotować to w domu .... muszę mu pokazać te nuggetsdy:) buźka:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.