08:29

Beza z malinami

beza, beza z owocami






















Na bezę z malinami miałam ochotę od dłuższego czasu. Wyszła idealnie. Zniknęła błyskawicznie. Zdecydowanie za szybko:) A ja znowu mam na nią ochotę:) 
Poczekam jednak na jakąś specjalną okazję, bo deser to przepyszny, ale jednak kaloryczny;)

Składniki (beza o średnicy 26 cm):

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 400 g śmietany 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • maliny
beza




Białka ubić na sztywno. Do ubitych (miksując cały czas przy pomocy miksera) dodawać cukier. Wrzucać po łyżce i kolejną porcję po dokładnym romieszaniu poprzedniej. Pod sam koniec ubijania dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Powstała masa ma być sztywna i lśniąca. 
Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na którym wcześniej należy odcisnąć lub odrysować okrąg o średnicy 26 cm. 
tort bezowy


Bezę włożyć do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika. Piec 5 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 10 minut. Po tym czasie temperaturę obniżyć do 100 stopni i suszyć bezę około 1,5 godziny. 
W misce ubić dobrze schłodzone smietany, dodać serek mascarpone (mozna też przygotować samą śmietanę i dodatek serka pominąć). Na koniec dodać płaską łyżkę cukru pudru. 
Masę wyłożyć na ostudzoną bezę i udekorować malinami. Przed podaniem schłodzić w lodówce

Moją bezę przygotowałam z okazji dwunastej rocznicy ślubu. To była wyjątkowo słodka rocznica:)

6 komentarzy:

  1. Piękna jest ta beza! Najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda:) rewelacja:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękna! Wszystkiego najlepszego !:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie wygląda i jeszcze te maliny :))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego zokazji rocznicy ślubu Aniu:). Nam we wrześniu 6 latek stuknie:) ....jak ten czas leci:) ...a na bezę od dawna mam ochotę, a ściślej to beziki:) może w końcu się zmuszę:)) buzia

    OdpowiedzUsuń