piątek, 16 listopada 2012

Muffiny z czekoladą

Z reguły piekę je gdy się śpieszę. Nie wymagają wielkiej celebry w przygotowaniu, a mimo to są bardzo wdzięcznym wypiekiem. 
Jeśli jeszcze do tego w swym wnętrzu kryją kawałki czekolady to czegóż więcej do szczęścia potrzeba. Przygotowanie -10 minut, czas pieczenia - 20 minut Tylko to oczekiwanie aż przestygną tak straszliwie się dłuży...:)
A tutaj (klik) zapraszam wszystkich, którzy mają ochotę na jeszcze więcej czekolady w muffinkach:)




Składniki (15 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 szklanka mleka
  • 75 g stopionego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 cukru waniliowego (ok. 15 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g czekolady (u mnie mleczna, ale może być mieszana z gorzka lub białą)
Suche składniki wymieszać i połączyć z mokrymi. Można przy pomocy łyżki, ale ja czasem używam miksera (tylko przez moment na małych obrotach). 
Łyżką wymieszać z posiekaną czekoladą (kostka na 4 części). 
Foremkę wyłożyć papilotkami (z reguły foremki są na 12 sztuk - mi wyszło 15, pozostałe trzy upiekłam w samych papilotkach (trzeba wtedy używać podwójnych - jedna włożona w drugą)). 
Piec 20 minut w 200 stopniach. 
Upieczone ostudzić (można zajadać lekko ciepłe:)).

26 komentarzy:

  1. muffinki chyba każdy kocha, Twoje wyglądają mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak, bardzo wdzięczne i ładne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie mało z nimi roboty, a jaka przyjemnosć jedzenia:) pozdrawiam Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm kolejne czekoladowe babeczki, chyba pójdę i zaraz sama takie zrobię! :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam - zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż ślinka lecie, nigdy nie czekam aż będą zimne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Avelina - ja też i tym sposobem zanim ostygną to niewiele zostaje:)

      Usuń
  7. Kupiłam sobie dziś silikonową formę do mufinek :) W niedzielę wypiekam :) (oczywiście mąkę dam pełnoziarnistą drobno zmieloną i czekoladę gorzką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - no to jestem ciekawa efektu i trzymam kciuki:)

      Usuń
  8. Ja bym tez nie czekala, az ostygna! ;) Lubie, jak sie ciepla czekolada rozplywa na palcach... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia1977 - no właśnie, ta czekolada...:)

      Usuń
  9. Piękne, wyrosły ładne. :)
    Aż mi się muffin zachciało:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dziękuję:) i zachęcam do zrobienia:)

      Usuń
  10. ja też je lubię :) raz dwa i są gotowe :) a z takimi niespodziankami cieszą każdego :) pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia - do tego są straszliwie zaraźliwe:)

      Usuń
  11. oj, można zajadać lekko ciepłe, można, czasem to nawet sobie parzę język, tak lekko ciepłe zajadam. Uwielbiam muffiny :)
    A te super wyglądają.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. robiłam dzisiaj muffinki, wyszły przepyszne! tanio,szybko! polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. właśnie robie Twoje babeczki....czekamy efektu....wygladaja wysmienicie, wiec skusily mnie do ich wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. witam właśnie zjadłyśmy babeczki wg twojego przepisu, robiłam tylko połowę porcji i nie wyszły takie piękne, jestem pewna że miałam za gorący piekarnik, bo się spiekły od dołu i wylały poza papilotki, ale mam pytanie czy też z powodu za wysokiej temperatury nie urosły w górę? w smaku ok, tylko płaskie jak papilotka :( twoje zawsze takie piękne górzaste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby nie wyrosły. Może być wina piekarnika, ale zastanawiam się czy to nie kwestia papilotek skoro się rozlały. Czy piekłaś w samych papilotkach? Tzn. bez formy?

      Usuń
    2. tak ale dałam dwie, tak jak pisałaś. a może za dużo tłuszczu mi się dało, albo za mało proszku do pieczenia? no nie wiem, w piątek znów będę robić to zobaczę co mi wyjdzie

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.