sobota, 10 listopada 2012

Pasztet bez pieczenia


Pasztetem poczęstowała mnie Ola i zakochałam się od pierwszego kęsa:) Przepis pochodzi od Pauliny i jest naprawdę rewelacyjny. 
Właśnie zjedliśmy kolejną porcję i wiem, że niedługo znowu zrobię. 
Nie wymaga długiego czasu ani dużych nakładów pracy. 
A przede wszystkim nie wymaga sztywnego trzymania się proporcji. Raz robię bardziej wątróbkowy, a innym razem bardziej mięsny (z piersią z kurczaka lub indyka). Robiłam już z tymiankiem, rozmarynem i majerankowy. Jak do tej pory wszystkie wersje nam smakowały. 


Składniki (po moich modyfikacjach):

  • 300 g wątróbki drobiowej 
  • 300 g piersi z kurczaka (lub indyka)
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g masła
  • 1 mała cebulka lub szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka wina czerwonego (można również użyć białego) - w wersji bez wina można je zastąpić bulionem
  • sól, pieprz do smaku
  • tymianek, rozmaryn lub majeranek (1-2 łyżeczki)
Cebulkę i czosnek lekko zeszklić na oliwie. Dodać mięso i wątróbkę pokrojone w kostkę. Podsmażyć. 
Dodać przyprawy i wino. Dusić do momentu aż większość wina odparuje. 
Gorące składniki zmiksować z masłem.


Pasztet przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową (użyłam pudełka po litrowych lodach) i pozostawić do wystygnięcia. 
Przechowywać w lodówce. Można podzielić na małe porcje i zamrozić. 





20 komentarzy:

  1. Muszę wypróbowac przepis, bo prezentuje się pysznie !:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - i o dziwo nawet mój Olek w nim gustuje:) Woli wersję z przewagą mięsa. Ja oczywiście tą bardziej wątróbkową:)

      Usuń
  2. Kurde, bardzo fajny pomysł. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basinepichcenie - mi też się bardzo podoba:)

      Usuń
  3. Oj tak, przepis prezentuje się znakomicie :) Ja też wypróbuje go :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę miłego przygotowywania i smacznego:)

      Usuń
    2. No i zrobiłam go :):):) Jest rewelacyjny :):):):):) Nawet mojemu mężowi smakował, a on nie lubi nowości i ma wredne kubki smakowe:) POLECAM :):)

      Bardzo szybko się go robi i nie jest skomplikowany :):) Dziękuje za przepis.

      Usuń
    3. :) jeszcze nie słyszałam o wrednych kubkach smakowych, ale domyślam się, że są wybredne:):):) Bardzo się cieszę, że pasztet smakował!:)

      Usuń
  4. A ja też mam taki pasztet :) Zresztą robię go na okrągło, mrożę i wyjmuję potem po małym kawałku. Podziwiam, że Olek się zdecydował spróbować. Może ja popracuję nad moimi dziewczynkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola - Olek jest wątróbkożerny od urodzenia dlatego było łatwo:)

      Usuń
  5. Musze zapisać ten przepis i zrobić chłopakom jak tylko rozmrożę kolejną porcję kurzych biustów:) .... fantastyczny przepis:) pozdrawiam Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie domowe pasztety są najlepsze, bo te ze sklepach to prawie sam MOM i kasza manna.

    Ja wykorzystuję wątróbkę i serduszka, które najpierw podsmażam z cebulką i czasem z fenkułem, a potem duszę w bulionie, doprawiam pieprzem, a potem miksuję na krem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczko - super pomysł z dodaniem serduszek!:)

      Usuń
    2. Wpadłam na to, po tym, jak robię BARF-a dla kota i nie wszystkie podroby wykorzystuję. A po co mają się marnować ;)

      Usuń
  7. Mamy ochotę na taki pasztet, tylko pytanie, jakie wino można wykorzystać - słodkie, wytrawne?

    http://narzeczeniwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Narzeczeni - z reguły używam czerwonego, półsłodkiego. Może być też wytrawne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie:) A ja muszę zapolować na wątróbkę, bo mnie syn o ten pasztet już od dawna prosi:)

      Usuń
  10. Zrobiłam i ja :) tylko dodałam więcej wina żeby taka pasta do smarowania wyszła. Tymianek świetnie pasuje do wątróbki, nawet się nie spodziewałam że aż tak. Polecam :)

    Iza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza - taki z większą ilością wina to bardzo dobra myśl :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.