czwartek, 15 listopada 2012

Ciasto marchewkowe

Z cyklu Bajeczne Smaki zapraszam Was na ciasto marchewkowe. To taki trochę piernik, gdyż w cieście dominuje nuta cynamonu. Możecie je zrobić również z dodatkiem przyprawy do piernika. 
Ciasto dla każdego, bo smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. 
Przygotowanie bardzo proste. Możecie je przechowywać nawet kilka dni (w temperaturze pokojowej). Ciasto wychodzi puszyste, jeżeli macie ochotę na bardziej zbite i wilgotne to zróbcie je z mniejszą ilością jajek (4 sztuki).


Składniki (tortownica 26 cm):
  • 2 szklanki marchwi startej na tarce o drobnych oczkach (około 4 średnie marchewki)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oliwy lub oleju
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przy pomocy miksera ubić jajka z cukrem na puszystą masę (na wysokich obrotach). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę, olej oraz pozostałe suche składniki. Na koniec łyżką połączyć z marchwią (mieszać krótko, żeby ciasto nie straciło puszystości). Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec około 1 godziny w temp. 180 stopni (jeżeli zbyt mocno się zrumieni z wierzchu to nakryć np. papierem do pieczenia). Po upieczeniu ciastem rzucić, żeby nie opadło (tak jak w przypadku biszkoptu(klik)). Można posypać cukrem pudrem lub polać np. polewą czekoladową. 

13 komentarzy:

  1. Marchewkowego ciacha jeszcze nie robiłam,a le pewnie któregoś dnia zawita i w moim domu:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - aż się zdziwiłam, że jeszcze nie piekłaś:)

      Usuń
  2. WCIĄŻ nie robiłam ciasta marchewkowego. Tak mnie kusi i kusi, a chyba w końcu trzeba będzie spróbować... To wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness - to nie zwlekaj już z tym za długo;)

      Usuń
  3. Obejrzałam filmik (wreszcie, bo mam jakieś zaległości u Was). A takie ciasta to ja bardzo, bardzo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - o to koniecznie musisz te zaległości nadrobić:)

      Usuń
  4. Doskonałe!
    Chętnie bym spróbowała,tylko jak sięgnąć przez ekran?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dużo jajek ! Super ; ) Moje ulubione ciasto <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie ładnie wyrośnięte :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Spoko wygląda ale ta gorycz okropna - chyba przez sodę :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm...nigdy nie wyszło mi gorzkie...to duże ciasto i soda raczej w nim ginie. Może kwestia marchwi.

      Usuń
  8. A czy próbowałaś kiedyś piec ciasto marchewkowe z marchewką w innym niż pomarańczowy kolorze? Nie mam doświadczenia w tej materii i zastanawiam się, czy kogoś kiedyś skusiła chociażby czarna marchew.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł fajny, tylko nie napotkałam jeszcze czarnej marchwi na swej drodze:) Za to popełniłam ciasto z burakami, dynią i cukinią. Ogólnie podoba mi się zastosowanie warzyw w ciastach:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.