poniedziałek, 26 listopada 2012

Risotto z dynią


Jeśli chodzi o risotto to nie mam zbyt dużego doświadczenia w tym temacie, ale rozkręcam się:) Muszę przyznać, że przygotowywanie tego dania jest niezwykle wciągające i bardzo satysfakcjonujące. A na risotto z dynią miałam ochotę już od dawna i czułam, że mi posmakuje:) Nie pomyliłam się.
Zainspirował mnie przepis z Kwestii Smaku. 




Składniki (na 3-4 osoby):
  • 1,5 szklanki dyni pokrojonej w kostkę (1 cm)
  • 150 g ryżu do risotto (u mnie Arborio)
  • 0,5 szklanki białego półsłodkiego wina
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku (duży)
  • 6 łyżek masła
  • 750 ml bulionu drobiowego (najlepiej domowego)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • starty parmezan (około 40 g)
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle (3 łyżki).
Dodać połowę dyni i smażyć z cebulą i czosnkiem około 5 minut (cebula ma się lekko zeszklić).
Dodać ryż i lekko podsmażyć go z pozostałymi składnikami (ryż ma się obtoczyć masłem).
Wlać wino i poczekać aż odparuje.
Wlewać bulion małymi porcjami. Kolejną porcję dolewać w momencie gdy poprzednia wyparuje. 
Po upływie około 10 minut dodać drugą część dyni i gotować aż cały bulion zostanie zużyty (ryż Arborio powinien być gotowy po 35 minutach gotowania). Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ryż nie powinien się rozgotować i w środku pozostać twardawy. Samo risotto powinno być jednak zwarte i kremowe. 
Risotto zestawić z ognia. Odczekać chwilę i dodać starty parmezan i 3 łyżki masła. Podawać od razu.

19 komentarzy:

  1. wygląda to naprawdę pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. patrząc po zdjęciach, to faktycznie się rozkręcasz- rozkosznie wyglądają :) Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Z dynią nie robiłam. Bardzo ciekawa jestem smaku. Miłego wieczorku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - dynia jest delikatna, ale świetnie jej smak podkręca parmezan

      Usuń
  4. Ja też nie mam dużego doświadczenia jeśli chodzi o risotto, a chyba raczej żadnego nie mam. Twoje mi się bardzo podoba. Smacznie wygląda.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - jak już się zacznie to się przepada:)

      Usuń
  5. Ok, czyli klasyka, tylko szparagi/pieczarki/borowiki należy zamienić na dynię ;)
    Nie przypuszczałabym, że takie połączenie może być udane, bo dynia i ryż wydają mi się mdłe. Pewnie ten czosnek i cebula dodają charakteru?
    Mam wielką chęć wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OlaCruz - zdecydowanie nie jest mdłe. U mnie dominowała nuta dyniowo-serowa:)

      Usuń
  6. Ale super to wyglada!:) Nigdy nie jadlam takowego:) Az slinka cieknie:) Pozdrowka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - ja mam wielką słabość do dyni więc musiałam zrobić:)

      Usuń
  7. wygląda świetnie, kleisto i pysznie! chętnie wypróbuję Twój przepis :)
    Pozdrawiam cieplutko
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam jeszcze risotto, choc mam na nie wielką ochotę od dawna:)... ta dyniowa wersja jest cudowna:) pozdrawiam Aniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - koniecznie musisz spróbować!:)

      Usuń
  9. Dynia w Twoim przepisie zachowała swój piękny kolor i danie wygląda bardzo słonecznie jak na tę porę roku ;) Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka - faktycznie:), to taka optymistyczna potrawa:)

      Usuń
  10. Ależ to apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.