niedziela, 11 listopada 2012

Torcik dyniowy


Dynię mogę jednak jeść na okrągło.  Kolejny raz przekonałam się, że jako dodatek do ciast jest rewelacyjna. Nadaje koloru i miłej wilgotności.
Torcik wyszedł mokry (ciasta nie trzeba już dodatkowo nasączać), a zarazem lekki. Odrobina cynamonu dodana do ciasta świetnie skomponowała się z polewą czekoladową i śmietanową masą. 





Ciasto (tortownica 26 cm):
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka surowej dyni startej na tarce o dużych oczkach
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
Całe jajka ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru (mikserem na wysokich obrotach). Zmniejszyć obroty i dodać mąkę, oliwę, proszek oraz sodę i cynamon). Wyłączyć mikser i łyżką połączyć z dynią. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec w 190 stopniach około 35 minut. Upieczonym ciastem rzuciłam:) tak jak w przypadku biszkoptu (klik).

Masa:
  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku (dałam 3 kopiaste łyżki)
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone. 
Masą przełożyć wystudzone ciasto.

Polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • kilka łyżek mleka
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając kilka łyżek mleka. Na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową.
Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepsze po kilku godzinach schładzania.

27 komentarzy:

  1. Mniam. Planuję jeszcze kupić w tym sezonie jedną dynię. Co prawda u mnie w domu nie używa się jej do słodkości, ale może skuszę się na chociaż jeden wypiek. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inspirowane Smakiem - mój syn twierdzi, że ma już dość, bo wszędzie jest dynia;), ale to ciasto zajadał ze smakiem:)

      Usuń
  2. lubię dyniowe wypieki! zjadłabym kawałek tego torciku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda - w tym wypieku dynia smakowo nie dominuje, ale daje super wilgotność ciastu:)

      Usuń
  3. Prześliczny. Z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia - jeśli lubisz dynię to się nie zawiedziesz:)

      Usuń
  4. Piękny ten torcik Aniu. Z dyni można cuda wyczarować, prawda?
    Pozdrawiam ,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dziękuję:) Zgadza się. Nawet nie przypuszczałam, że tyle rzeczy można z niej zrobić. A tyle mam jeszcze w planie...:)

      Usuń
  5. Niesamowity. Świetne smaki, piękny efekt. Chyba upiekę :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - upiecz:), a ja będę Ci zazdrościć:)

      Usuń
  6. 13 kg dynia zrobiła dyniowego bloga!!!! Aniu to już jest miłość :) Ale torcik klasa!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - miłość z mojej i Piotrka strony:) choć i Ewa twierdzi, że "ljubi":)

      Usuń
  7. Aniu,
    wspaniały!
    Jest taki lekki,elegancki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dyniowe wypieki to coś co zawładnęło naszym sercem w tym roku:) ... Torcik cudowny ...a masę z mascarpone bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - bo jak tu dyni nie pokochać:)

      Usuń
  9. Wygląda cudownie,zresztą jak wszystko na Twoim blogu. Oczy jedzą, oj jedzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basinepichcenie - bardzo mi miło:)Nawet bardziej niż bardzo:)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  11. ciasto robiłam już kilka razy jest WYŚMIENITE rodzinka se rozsmakowała :) :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje i dziękuję za przypomnienie mi tego ciasta, też muszę zrobić :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.