wtorek, 18 stycznia 2011

Makaron a la carbonara

Czy ja już kiedyś wspominałam, że uwielbiam makaron? :-)
Uwielbiam to mało powiedziane :-)
I na całe szczęście reszta rodziny podziela to uczucie zarówno do makaronu jak i kuchni włoskiej ogólnie.
A jeśli jakieś danie znika w całości z talerza Olka to można mówić o sukcesie kulinarnym przez duże S :-) a ten makaron zniknął szybciutko :-)
Szkół i sporów na temat przygotowywania carbonary jest wiele stąd zdecydowałam się na podanie nazwy w formie " a la carbonara" i ze spokojem sumienia dodałam do sosu pieczarki i natkę pietruszki.

Po przepis na prawdziwą carbonarę zapraszam tutaj (klik).


Składniki:
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 15 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 śmietana 12%-18%
  • 2 żółtka
  • 4 - 5 łyżek startego sera (najlepiej parmezan) 
  • świeżo zmielony pieprz
  • makaron rurki lub inny ulubiony
Boczek pokroić w kosteczkę i smażyć na głębokiej patelni lub w rondlu. Dodać posiekany czosnek i drobno pokrojoną cebulę oraz pieczarki pokrojone w plasterki. W miseczce lub dużym kubku przygotować śmietanę wymieszaną z żółtkami i serem. 
Ugotowany al dente makaron wrzucić na patelnię z boczkiem i pozostałymi składnikami. Całość wymieszać. Na chwilę przed podaniem wlać śmietanę z żółtkami i serem. Całość podsmażać przez krótką chwilę, dodać pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
Od razu podawać.
Wielbiciele dużej ilości sera mogą sobie jeszcze posypać serem po wierzchu:-)

5 komentarzy:

  1. Ja też jestem wielbicielka makaronu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. śmiać mi się trochę chce, bo dzisiaj na obiad robiłam prawie że takie samo danie,
    zamiast boczku była szynka (o dość intensywnym smaku), bez cebuli i żółtek, ale potwierdzam że jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się taka wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu,
    to było moje 3 podejście do carbonary (wg. różnych przepisów z internetu).
    Wcześniejsze były bez pieczarek. Ale zdecydowanie czegoś im brakowało.
    Twoja wersja nam baaardzo smakowała. Zrobiłam z podwójnej porcji z zamysłem, że może by coś na jutro zostało, ale od razu spałaszowaliśmy całość (w 5 osób).
    Szczerze polecam!
    Dziękuję.
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiosenka:) są nas miliony:) Wielbicieli makaronu:)Bo makaron jest dobry na wszystko:)
    Chantel-potwierdzasz powyższe:)
    Paula - dzięki:)
    Aniu - nawet nie wiesz jaki to dla mnie komplement!:)Bardzo się cieszę.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.