poniedziałek, 17 stycznia 2011

Rosół wołowy z kostkami z kaszy manny

Cieplutki.
Pachnący.
Dla urozmaicenia z żółtymi kostkami z kaszy manny.
Rosół nigdy się nie znudzi.


Składniki:
  • 0,5 kg rozbefu wołowego
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • mała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 g kaszy manny
  • łyżeczka masła
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Do średniej wielkości garnka wrzucić umyte i pokrojone na kawałki mięso i gotować z dodatkiem soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego i oczywiście wody:) aż mięso będzie miękkie. Sukcesywnie ściągać "szumki" pojawiające się na powierzchni. 
Cebulę opalić nad ogniem:) i dodać do gotującego się mięsa. Ja nadziewam cebulę na widelec i opalam ją nad gazem z braku innego źródła otwartego ognia:) Nadaje ona ładnego koloru i posmaku - ale jej dodanie można potraktować fakultatywnie:)
Marchewki, pietruszkę i selera umyć, obrać i pokroić w kosteczkę lub plastry. Dodać do mięsnego wywaru i gotować do uzyskania miękkości przez warzywa.
Kaszę mannę ugotować na gęsto z dodatkiem soli i łyżeczki masła oraz kurkumy (w ten sposób uzyskamy żółtą kaszkę). Ugotowaną kaszę wylać do płaskiego naczynia uzyskując 1-2 cm warstwę. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Kaszę pokroić na kwadraciki. 









Porcje kwadracików układać w głębokich talerzach i zalewać rosołem. 
Podawać z natką pietruszki.



6 komentarzy:

  1. fajna ta masa :)
    a kurkuma nadaje jej śliczny kolor

    OdpowiedzUsuń
  2. Paula-dzięki:)
    Chantel - przyznaję,że gdyby mi ktoś to zdjęcie pokazał to nie powiedziałabym, że to kaszka manna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. rosół z takimi kostkami zawsze przypomina mi wakacje u Babci;ależ to smakuje!
    pozdrowienia
    m.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rybo - ja właśnie u babci taki rosół z kostkami jadałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kluseczki jak polenta, super, ale wybacz, nie znoszę żadnego rosołu!!! Niestety w tej kwestii jestem w innej grupie :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.