sobota, 29 stycznia 2011

Pieczone ukraińskie pierogi

ukraińskie pierogi
Nie znam ich oryginalnej nazwy.
A historia jest taka.
Dawno, dawno temu kiedy jeszcze mieszkaliśmy w Szczecinie mój mąż pracował z Darią - która jest z pochodzenia Ukrainką.
Któregoś dnia miał okazję skosztować pieczonych pierogów przyrządzanych w domu Darii i opowiedział mi o nich. 
O upieczonych na złoto, cieplutkich, pachnących, drożdżowych pierogach z nadzieniem z kapustą i grzybami.
Nie ukrywam ślinka mi poleciała:)
Poprosiłam więc żeby zdobył przepis.
Nie wiem czy są dokładnie takie jak robi się w domu Darii. Mój mąż twierdzi, że tak:)
W każdym bądź razie są przepyszne. I aż dziwię się czemu ich tak dawno nie robiłam...


Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 jajka + 1 jajko do smarowania
  • 0,5 kostki masła
  • 42 g świeżych drożdży (mała kostka)
  • 1 szklanka mleka
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Sporządzić rozczyn z ciepłego mleka i drożdży oraz cukru. Do miski wsypać mąkę, sól i roztopione masło (ostudzone) i wbić jajka a następnie dodać rozczyn i całość dokładnie wymieszać (ręką). Gdyby ciasto było za rzadkie zwiększyć ilość mąki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło objętość.


Składniki na farsz:

  • 250 g kiszonej kapusty
  • 250 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oliwy
Kapustę pokroić na 0,5 cm kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki podsmażyć na oliwie i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem (przez około 0,5 godziny). Jeśli składniki za mocno przywierają do patelni można lekko podlać wodą. 

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 7-8 mm. Szklanką wycinać koła i kłaść na każdym łyżeczkę farszu. Sklejać jak tradycyjne pierogi. 
Pierogi kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i smarować rozmąconym jajkiem. Piec w 200 stopniach około 20 minut. 
Podawać na ciepło z czerwonym barszczem. Bardzo dobre są również na zimno.

6 komentarzy:

  1. Pirożki, tak nazywa to mój narzeczony, który podróżował wielokrotnie przez Ukrainę. Sama będac we Lwowie kupowałam je od ulicznych sprzedawczyń, prosto z ogromnego pojemnika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A moja babcia mowi na nie pirogi. Zawsze sa z nadzieniem z kaszy gryczanej i ziemniakow.

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze podobały mi się takie pieczone pierożki z pysznym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. brzmi smakowicie :) Tylko blad w drozdzach chyba jest?? ok 0,5 kg drozdzy?? :P chyba powinno byc gram

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy - fakt:) Dzięki. Już poprawiam:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.