środa, 5 stycznia 2011

Ciasto cynamonowe

Pozostając w świątecznych klimatach smakowych upiekłam ciasto ccynynamonowe. 
Tuż po świętach mieliśmy gości a z ciast świątecznych pozostało wspomnienie:) więc musiałam zmobilizować siły i coś upiec:)
Bardzo nam smakowało i jest naprawdę godne powtórzenia:)
Przepis znalazłam u Dorotleciutko tylko zmodyfikowałam zmieniając orzechy - w pierwowzorze były laskowe a ja użyłam włoskich.

Składniki:

  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki nutelli
  • 50 g orzechów włoskich (lub laskowych)
Masło, cukier, jajka, mąkę, proszek, cynamon i mleko zmiksować w misce na puszystą masę. Do tortownicy o średnicy 20 cm (ja użyłam małej prostokątnej blaszki), wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną wlać 3/4 ciasta i na wierzchu wyłożyć nutellę. Porcje nutelli muszą być małe żeby nie opadła na dno ciasta. Wylać pozostałą część ciasta, wygładzić i na wierzch wysypać orzechy (z grubsza posiekane). Piec około 60 minut w temp. 170 stopni. Jeśli będzie się zbyt szybko przypiekać przykryć górę papierem. 

10 komentarzy:

  1. takie cynamonowe wypieki zimą smakują chyba najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie ciasta z cynamonem, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ubolewam nad niewielką ilością nutelli ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam u Ani to ciasto i potwierdzam,że było pyszne a orzeszki bardzo miło się chrupało:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Paula -fakt:), Zauberi -również pozdrawiam:), Sajgonka - możesz zwiększyć Ty Łasuchu:), Rybitek - :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, kiedy Ty te ciacha pieczesz, czy może po nocach, ja się zapytowywuję? ;)

    A na serio, to podziwiam organizację.

    A ciacho musi być pychotka, choć faktycznie nutelli ile by nie było, to i tak za mało. :)

    Ania

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam cynamon - w kawie, w ciastach, z mięsem - wiec to propozycja w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu - Nie robię nic po nocach bo ja jestem typowym "skowronkiem" w nocy śpię a w dzień pracuję:) Ciasto cynamonowe (robi się je naprawdę ekspresowo)upiekłam z Ewą:) Mam taką mobilną kołyskę, którą stawiam w kuchni i zagaduję do Ewy, a kiedy jest potrzeba bujam nogą:)A niemowlęta na szczęście uwielbiają dźwięk miksera:)
    Kasiu - to tak jak ja:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.