piątek, 7 stycznia 2011

Quesadillas

Na quesadillas czekałam długo, gdyż jest to danie, które w naszym domu przyrządza wyłącznie mój mąż, ale jak zwykle warto było:)
Jest to danie kuchni meksykańskiej sporządzane z reguły z mąki kukurydzianej, ale na północy Meksyku używa się w tym celu pszenicy. Nasza wersja łączy w tym przypadku północ z południem:)
Gotowanie odbyło się  z należytą celebrą - muszę przyznać, iż ja w przygotowanie potraw wkładam serce, ale mąż to wkłada 2 serca:)
Podsumowując było bardzo pysznie. Quesadillas doskonale odnalazły się w towarzystwie pomidorów i czarnych oliwek.
Olkowi też smakowało, co uznać należy za pełny sukces kulinarny:)
Przepis pochodzi z Wysokich Obcasów VII/2004.


Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mąki pszennej
  • około 3/4 szklanki ciepłej wody
Składniki na farsz
  • 4 ziemniaki (około 300 g) obrane i pokrojone w kostkę
  • 2-3 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę (najlepsza chorizo, ale w naszej wersji myśliwska)
  • 200 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz, oregano
  • olej do smażenia
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść jak na pure. Podsmażyć cebulę i dodać do ziemniaków. Osobno podsmażyć kiełbasę i również dodać do ziemniaków i cebuli. Do ostudzonego farszu dodać starty ser i całość wymieszać przyprawiając solą, pieprzem i oregano. 
Z mąki i wody wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na kilka minut. Uformować wałek i podzielić na 16 kawałków. Kawałki rozwałkować na w miare równe placki. Kłaść placek a na niego farsz i następnie przykrywać drugim plackiem. Sklejać brzegi. Nierówności odciąć nożem. 



Smażyć z obu stron na patelni zanurzone w gorącym oleju. Można podawać z salsą i kwaśną śmietaną. My lubimy w towarzystwie warzyw:)
Z powyższej porcji wychodzi 8 sporych quesadillas.  

4 komentarze:

  1. Wow! Ale apetyczne, normalnie ślinka mi już cieknie od samego patrzenia. Będę musiałam zrobić je i już! :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam to dani e zmięsem mielonym i z serem:)Waszej wersji też bym chętnie spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności! nie odmówiłabym sobie takiego smakołyku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super! Ciasto i nadzienie - kuszący widok.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.