niedziela, 23 stycznia 2011

Falafel w chlebkach pita

falafel w chlebkach pita
Paczka ciecierzycy leżała u mnie bardzo długo, ale jakoś nie mogłam się zdecydować na jakieś danie z jej udziałem. 
Aż naszło mnie na falafel. 
Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie jadłam...
więc wersja jaką przedstawiam jest wersją z "moich wyobrażeń":)
Postanowiłam podać falafel na sposób "fast foodowy" czyli  w chlebku pita, z dodatkiem warzyw i sosu jogurtowego. 
Bardzo nam wszystkim smakowało. 
Wbrew pozorom danie było bardzo lekkie:)


Składniki falafel:
  • 2 szklanki ciecierzycy 
  • pęczek natki pietruszki (może być też więcej)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • łyżka suszonej mięty (najlepiej świeżej, ale nie miałam)
  • suszona papryka
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
Ciecierzycę zamoczyć na noc. Rano odsączyć i zmielić (na grubość drobnej kaszy). Natkę pietruszki i czosnek drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki (za wyjątkiem mąki) wymieszać i dobrze przyprawić. Odstawić na kilka godzin. Przed smażeniem należy dodać mąkę. Spotkałam się też z wersją, w której dodaje się proszek do pieczenia, ale ja o tym zapomniałam więc nie dodałam:) i chyba spokojnie można się bez niego obejść:), ale jakby ktoś chciał to 0,5 łyżeczki.





W garnku rozgrzać olej. Z ciasta formować małe kulki i smażyć w głębokim oleju na złoto. Po smażeniu odsączać na pergaminie.




Chlebki pita można przygotować wcześniej i potem odgrzać, ale według mnie najlepsze są świeże z piekarnika:)


Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • drożdże suszone (7 g) - jeśli świeże to 15 g
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
Z podanych składników zagnieść ciasto (w przypadku suszonych drożdży nie ma potrzeby sporządzania rozczynu). Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 
Z ciasta formować okrągłe placuszki (o średnicy około 15 cm) i piec w 200 stopniach 8-10 minut. Z podanej porcji wychodzi około 8 chlebków.










Po wyjęciu z piekarnika trochę ostudzić i jeszcze ciepłe przekrajać i nadziewać warzywami, kulkami falafel i polewać sosem jogurtowym.






























1 komentarz:

  1. Ciekawe te kulki z ciecierzycy:)przepis na chlebki przyda sie na pewno

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.