poniedziałek, 21 stycznia 2013

Torcik tiramisu

Popularny włoski deser w formie ciasta. 
Powiem szczerze, że nawet bardziej mi odpowiada ta wersja.  
Do tego filiżanka dobrej kawy. 
Zamykamy oczy i styczniowe śniegi i mrozy znikają...:)
Takie torty mogłyby wchodzić w skład terapii antydepresyjnych)


Składniki biszkoptu:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

Składniki masy:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- cukier puder do smaku (około 5 łyżek)

Dodatki:
- 3/4 szklanki mocnej kawy
- 3 łyżki likieru amaretto
- ciemne kakao do oprószenia po wierzchu


Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Przy pomocy łyżki połączyć z żółtkami oraz mąkami. Masę przelać do blaszki (tortownica o średnicy 26 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia) i piec 20 minut w 200 stopniach. Od razu po upieczeniu upuścić blaszkę z biszkoptem (zobacz na filmie) z wysokości ok 50 cm co zapobiegnie jego opadnięciu. Biszkopt ostudzić i przeciąć w połowie tworząc dwie warstwy.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone oraz cukier. Dokładnie wymieszać.
Na paterze ułożyć blat biszkoptu. Nasączyć go równomiernie połową kawy wymieszanej z likierem amaretto. Wyłożyć połowę masy śmietanowej. Na masie ułożyć drugi blat biszkoptu i nasączyć go pozostałą kawą z likierem. Wyłożyć pozostałą masę i posypać ją kakao (przesiewając je przez sitko). Torcik schłodzić przez minimum 3-4 godziny w lodówce. 

Ukroić kawałek. Zamknąć oczy i poczuć się np. jak w Wenecji:) Smacznego!


13 komentarzy:

  1. Uwielbiam:) W postaci tortu także, smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A tu Cię zaskoczę :) Robiłam w piątek :) i w 100% się z Tobą zgadzam, najlepszy zimowy antydepresant!!!!! Ja dodaję więcej baileysa w celach terapeutycznych oczywiście :) ale rozumiem... matka karmiąca :) Ale, że Ty biszkopt upiekłaś osobiście - szacun :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O! już wiem, co upieke na weekend , dziękuję :) Proszę tylko o przepis na bitą śmietanę , bo już parę razy zrobiłam masło :))) Pozdrowienia - Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanę dobrze schłodzić. Ubijać na wysokich obrotach i cały czas ją obserwować. Jak będzie już gęsta to zmniejszyć obroty i dodać serek i cukier. W tym przypadku nawet jeśli zacznie się ważyć to serek ją uratuje:) Podstawa to nie ubijać za długo to się nie zważy.

      Usuń
  4. Dziękuję za odpowiedź. A tak wogóle,to bardzo mi się ten blog podoba. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się w takim razie cieszę i dziękuję za wizyty:)

      Usuń
  5. Kocham, kocham, kocham Tiramisu! nawet ostatnio robiłam dla mojej babci z okazji święta!

    OdpowiedzUsuń
  6. MMm, pyszności! I jak ja mam teraz nie zrobić tiramisu, jak mnie tak kusisz...?

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze, najsmaczniejsze tiramisu jakie jadłam!!! PYCHA przepis godny polecenia:))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało!:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.