To jest danie idealne na obecnie panującą aurę. Przywodzi na myśl włoskie klimaty i od razu robi się cieplej. Moje danie podałam z ryżem, ale można je skonsumować również z pieczywem.
Proste i szybkie, a efekt bardzo przyjemny.
Składniki:
Proste i szybkie, a efekt bardzo przyjemny.
Składniki:
- około 800 g mięsa (pierś z kurczaka lub filet z indyka)
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 4-6 ząbków czosnku
- świeża bazylia (może być też suszona)
- oregano (suszone)
- kapary (3-4 łyżki)
- mozzarella (2 opakowania )
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
- odrobina chili
- cukier do smaku
Mięso pokroić w cienkie plastry i oprószyć pieprzem oraz solą. Odstawić na około 15 minut. Na dużą patelnię wylać oliwę i lekko podsmażyć na niej pokrojony w plastry czosnek. Następnie dodać mięso i smażyć dalej (należy pilnować żeby czosnek się nie przypalił - ja czosnek zdjęłam, ponieważ zaczął niepokojąco brązowieć i dodałam pod koniec gotowania).
Do mięsa wlać przecier pomidorowy i dodać przyprawy (oregano, posiekaną bazylię, cukier i chili (ostrożnie z dodawaniem soli, ponieważ potrawa nabiera słoności od kaparów). Dodać kapary i ewentualnie odłożony czosnek) i dusić kilka minut. Następnie na kawałkach mięsa ułożyć plastry mozzarelli. Patelnię nakryć i podgrzewać 2-3 minuty aż ser zacznie się rozpuszczać.
Fajne to! A ja przyznaje i wyznaje ze wstydem, ze nigdy (swiadomie) kaparow nie jadlam! Znajduje je na sklepowych polkach, popatruje, a potem stwierdzam, ze i tak nie wiem, jak uzyc...:-)
OdpowiedzUsuńale zapachniało słoneczną Italią!
OdpowiedzUsuńAniu, alez to mieso w pomidorach smakowite ...a do tego stopiona mozarella ...niebo w gębie:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpiękne kolory, akurat kurczaka w sosie pomidorowym bardzo rzadko przyrządzam, zupełnie nie wiem czemu. Muszę się do niego przekonać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
kwintesencja włoskiej kuchni. Prosto, szybko, pysznie :)
OdpowiedzUsuńAniu ciekawy pomysł. Bardzo. Coś czuję, że posmakowałby nam.
OdpowiedzUsuń