08:21

Filet z indyka w sosie pomidorowym z kaparami i mozzarellą

To jest danie idealne na obecnie panującą aurę. Przywodzi na myśl włoskie klimaty i od razu robi się cieplej. Moje danie podałam z ryżem, ale można je skonsumować również z pieczywem. 
Proste i szybkie, a efekt bardzo przyjemny. 

Składniki:

  • około 800 g mięsa (pierś z kurczaka lub filet z indyka)
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 4-6 ząbków czosnku
  • świeża bazylia (może być też suszona)
  • oregano (suszone)
  • kapary (3-4 łyżki)
  • mozzarella (2 opakowania )
  • sól 
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy
  • odrobina chili
  • cukier do smaku
Mięso pokroić w cienkie plastry i oprószyć pieprzem oraz solą. Odstawić na około 15 minut. Na dużą patelnię wylać oliwę i lekko podsmażyć na niej pokrojony w plastry czosnek. Następnie dodać mięso i smażyć dalej (należy pilnować żeby czosnek się nie przypalił - ja czosnek zdjęłam, ponieważ zaczął niepokojąco brązowieć i dodałam pod koniec gotowania). 
Do mięsa wlać przecier pomidorowy i dodać przyprawy (oregano, posiekaną bazylię, cukier i chili (ostrożnie z dodawaniem soli, ponieważ potrawa nabiera słoności od kaparów). Dodać kapary i ewentualnie odłożony czosnek) i dusić kilka minut. Następnie na kawałkach mięsa ułożyć plastry mozzarelli. Patelnię nakryć i podgrzewać 2-3 minuty aż ser zacznie się rozpuszczać.

6 komentarzy:

  1. Fajne to! A ja przyznaje i wyznaje ze wstydem, ze nigdy (swiadomie) kaparow nie jadlam! Znajduje je na sklepowych polkach, popatruje, a potem stwierdzam, ze i tak nie wiem, jak uzyc...:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale zapachniało słoneczną Italią!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, alez to mieso w pomidorach smakowite ...a do tego stopiona mozarella ...niebo w gębie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne kolory, akurat kurczaka w sosie pomidorowym bardzo rzadko przyrządzam, zupełnie nie wiem czemu. Muszę się do niego przekonać.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. kwintesencja włoskiej kuchni. Prosto, szybko, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu ciekawy pomysł. Bardzo. Coś czuję, że posmakowałby nam.

    OdpowiedzUsuń