poniedziałek, 7 stycznia 2013

Sernik z rosą


Ten sernik wysunął się na wyraźne prowadzenie w moim prywatnym rankingu sernikowym. 
Najdelikatniejszy z wszystkich, które do tej pory upiekłam, z kruchym ciastem, które lubię i do tego mięciutka, słodka beza, na której po upieczeniu pojawia się piękna, bursztynowa rosa. 
Już dawno chciałam go upiec, ale wydawało mi się, że mi nie wyjdzie, a już taka rosa to z pewnością. Tymczasem przygotowanie sernika jest bardzo proste, a rosa...pojawia się sama:)
Polecam Wam upieczenie tego sernika. Bardzo polecam!
A za przepis dziękuję Wiernej Czytelniczce.










Składniki ciasta kruchego (blaszka 22 cm x 33 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim spód oraz boki blaszki (blaszkę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto podpiec 15 minut w 160 stopniach.

Składniki masy twarogowej:
  • 1 kg twarogu (z wiaderka)
  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki zimnego mleka
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe produkty. Masa jest bardzo rzadka. Przelać ja na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika. Piec około 35-40 minut. 

Składniki piany na wierzch:
  • 3 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Cukier dodawać małymi partiami. Miksować do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik i piec jeszcze około 15 minut. Uważać żeby piana nie zbrązowiała. Wierzch ma być jasny i miękki. 
Wyłączyć piekarnik. Sernik pozostawić jeszcze w cieple około 15 minut, a następnie przenieść w chłodne miejsce. 
Rosa pojawi się sama. U mnie po godzinie była już całkiem okazała.
Sernik przechowywać w lodówce.





19 komentarzy:

  1. Wygląda ślicznie Aniu!
    Delikatny jak obłoczek.
    Sięgam po kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sernik z rosą,moja ciocia robi pyszny<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Place Of Woman - ja nie przypominam sobie żebym go kiedyś wcześniej jadła, a przynajmniej nie z taką rosą:)

      Usuń
  3. Moja mama piekła toto kilka lat temu i nigdy za nim nie przepadałam :)ale ostatnio tak sobie myślę, że może czas zweryfikować opinię o serniku z rosą :D

    OdpowiedzUsuń
  4. a to rosa pojawia się w magiczny sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny! Też się kiedyś do tego sernika zabierałam, jednak zawsze stawiałam na sprawdzony przepis - może następnym razem się skuszę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DominikaD - skuś się, naprawdę warto:)

      Usuń
  6. Cudowny. Piękna rosa wyszła:)
    Piekłam go, wiem,jaki jest pyszny.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - a ja właśnie muszę poszperać w Twoich sernikach, bo jakiś mam sernikowy czas:)

      Usuń
  7. Cudnie Ci się upiekł. Najlepszy sernik z rosą piecze moja mama.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna kosteczka! Jak wszystkie Twoje przepisy na pewno niezawodny! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. To prawda ten sernik jest przepyszny i prosty w wykonaniu ....mi niestety rosa nie wychodzi:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak piekłam mój pierwszy sernik z rosą, to stałam nad nim, dopóki mi ta rosa nie wyszła ;)
    Twój wyszedł śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. do masy sernikowej nie daje się jeszcze oleju

    OdpowiedzUsuń
  12. może być tortownica 26cm?

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.