20:07

Sernik z rosą


Ten sernik wysunął się na wyraźne prowadzenie w moim prywatnym rankingu sernikowym. 
Najdelikatniejszy z wszystkich, które do tej pory upiekłam, z kruchym ciastem, które lubię i do tego mięciutka, słodka beza, na której po upieczeniu pojawia się piękna, bursztynowa rosa. 
Już dawno chciałam go upiec, ale wydawało mi się, że mi nie wyjdzie, a już taka rosa to z pewnością. Tymczasem przygotowanie sernika jest bardzo proste, a rosa...pojawia się sama:)
Polecam Wam upieczenie tego sernika. Bardzo polecam!
A za przepis dziękuję Wiernej Czytelniczce.










Składniki ciasta kruchego (blaszka 22 cm x 33 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim spód oraz boki blaszki (blaszkę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto podpiec 15 minut w 160 stopniach.

Składniki masy twarogowej:
  • 1 kg twarogu (z wiaderka)
  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki zimnego mleka
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe produkty. Masa jest bardzo rzadka. Przelać ja na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika. Piec około 35-40 minut. 

Składniki piany na wierzch:
  • 3 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Cukier dodawać małymi partiami. Miksować do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik i piec jeszcze około 15 minut. Uważać żeby piana nie zbrązowiała. Wierzch ma być jasny i miękki. 
Wyłączyć piekarnik. Sernik pozostawić jeszcze w cieple około 15 minut, a następnie przenieść w chłodne miejsce. 
Rosa pojawi się sama. U mnie po godzinie była już całkiem okazała.
Sernik przechowywać w lodówce.





19 komentarzy:

  1. Wygląda ślicznie Aniu!
    Delikatny jak obłoczek.
    Sięgam po kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sernik z rosą,moja ciocia robi pyszny<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Place Of Woman - ja nie przypominam sobie żebym go kiedyś wcześniej jadła, a przynajmniej nie z taką rosą:)

      Usuń
  3. Moja mama piekła toto kilka lat temu i nigdy za nim nie przepadałam :)ale ostatnio tak sobie myślę, że może czas zweryfikować opinię o serniku z rosą :D

    OdpowiedzUsuń
  4. a to rosa pojawia się w magiczny sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny! Też się kiedyś do tego sernika zabierałam, jednak zawsze stawiałam na sprawdzony przepis - może następnym razem się skuszę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DominikaD - skuś się, naprawdę warto:)

      Usuń
  6. Cudowny. Piękna rosa wyszła:)
    Piekłam go, wiem,jaki jest pyszny.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - a ja właśnie muszę poszperać w Twoich sernikach, bo jakiś mam sernikowy czas:)

      Usuń
  7. Cudnie Ci się upiekł. Najlepszy sernik z rosą piecze moja mama.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna kosteczka! Jak wszystkie Twoje przepisy na pewno niezawodny! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. To prawda ten sernik jest przepyszny i prosty w wykonaniu ....mi niestety rosa nie wychodzi:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak piekłam mój pierwszy sernik z rosą, to stałam nad nim, dopóki mi ta rosa nie wyszła ;)
    Twój wyszedł śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. do masy sernikowej nie daje się jeszcze oleju

    OdpowiedzUsuń
  12. może być tortownica 26cm?

    OdpowiedzUsuń