wtorek, 1 stycznia 2013

Ciasto Snickers


Ciasto Snickers znacie zapewne jako ciasto z orzechami włoskimi. Moim zdaniem w niczym nie przypomina ono smaku znanego czekoladowego batonika z orzechami dlatego postanowiłam stworzyć je według własnego przepisu. Z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że się udało. Jeśli więc lubicie powyższe batoniki to i to ciasto będzie Wam smakowało. Puszyste czekoladowe ciasto przełożyłam masą budyniowo-kajmakową. Wierzch to polewa czekoladowa i słone orzeszki. Małą wadą ciasta jest krojenie, ponieważ wierzch jest dość twardy. Przyda się ostry nóż (dobrze zanurzyć go we wrzątku, bo wtedy łatwiej kroi się czekoladę). Największy problem to jednak krojenie orzechów - można je posiekać lub ułożyć w rzędach i wtedy kroić się będzie dużo łatwiej).

Składniki ciasta (blaszka 22 cm x 33 cm):

  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 płaskich łyżek kakao (u mnie ciemne)
  • 2,5 szklanki mąki (użyłam tortowej)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (na wysokich obrotach miksera). Zmniejszyć obroty i dodać wszystkie pozostałe składniki. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na dwie warstwy.

Masa budyniowo-kajmakowa:
  • 2 budynie bez cukru (waniliowe lub śmietankowe)
  • 0,3 szklanki cukru pudru
  • 150 g masła
  • masa kajmakowa (400 ml)
  • 750 ml mleka
Ugotować budynie w 750 ml mleka. Budyń ma być bardzo gęsty. Ostudzić. 
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać masę kajmakową (cały czas miksować), a następnie dodawać małymi porcjami zimny budyń. Jeżeli masa na początku zważy się to nie należy się tym przejmować tylko miksować dalej aż zacznie być puszysta.
Ciasto czekoladowe przełożyć masą. 


Polewa:
  • 300 g czekolady (u mnie 200 g mlecznej i 100 g gorzkiej) - warstwa jest dość gruba, można ją zmniejszyć do 200 g
  • 100 g masła
  • 200 g orzeszków ziemnych solonych
Czekoladę oraz masło roztopić w kąpieli wodnej (zobacz film - jak roztopić czekoladę) i wylać na ciasto. Na wierzch wysypać orzeszki (tak jak już pisałam, żeby ułatwić krojenie można je posiekać lub (jeśli komuś wystarczy cierpliwości) ułożyć rzędami). 
Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem wyjąć 30 minut wcześniej. 


23 komentarze:

  1. Aniu,
    ciasto godne nowego roku!
    Częstuję się życząc Ci pysznych inspiracji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne ciasto Aniu! Pięknie je pokazałaś, apetycznie.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dziękuję:) i zabieram się za ostatni kawałek:)

      Usuń
  3. Wygląda dostojnie!!!! A ja zrobiłam swoje Twoje sylwestrowe i w sam raz mam Nowy Rok! Pycha! Dzięki Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - cieszę się, że przepis się przydał. Ja bardzo to ciasto lubię:)

      Usuń
  4. Ciekawy przepis, niebawem wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Inspirowane Smakiem - dziękuję:)

      Usuń
  6. Pysznie! Pięknego i inspirującego Nowego Roku, kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mogę przestać o tym myśleć

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja znam to ciasto jeszcze w innej wersji, podobnie jak Twoje z dodatiem orzeszków ziemnych:)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, marzy mi się kawałeczek!
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Żałuje,że dzisiejszej nocy to nie ten piękny kawałek mnie prześladował-uwielbiam orzeszki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie bym się poczęstowała taką solidną porcją tego ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystko wyszło dobrze, tylko przeszkadza mi sól w orzeszkach. Zapewne lepsze tu będą orzeszki nie solone (są takie np. w Carrefour)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to mi właśnie o to chodziło żeby był kontrast:) Oczywiście można zrobić z niesolonymi. Pozdrawiam świątecznie.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.