niedziela, 26 czerwca 2016

Jagodzianki domowe - najlepsze


Nie ma to jak domowe jagodzianki! 
Kilka dni temu skusiłam się na kupne, w jednej z warszawskich piekarni - reklamowane były jako wyrób rzemieślniczy...
Hmmm... moje a tamte to jak porównanie Mercedesa z Fiatem 126 p. 
Kuszę Was zatem przepisem na mocno nadziane, prawdziwe jagodzianki - nie zawiedziecie się. 

Składniki:

  • 350 g jagód + łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 150 g masła - roztopionego i ostudzonego
  • 4 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka (białka można zamrozić na bezę)
  • szczypta soli
  • szklanka letniego mleka
  • 14 g suchych drożdży (lub 50 g świeżych)
  • do smarowania po wierzchu - kilka łyżek mleka i cukier perlisty (lub cukier puder do oprószenia po upieczeniu)
Jagody umyć i osuszyć, a następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do dużej miski wrzucić mąkę, drożdże (jeżeli używacie świeżych to rozetrzeć je z łyżką cukru i poczekać aż się upłynnią), cukry, żółtka, masło, mleko, sól. Wyrobić ciasto i odstawić je na ok. 30-45 minut do wyrośnięcia - wyrabiam mikserem , z końcówką z hakiem, można też ręcznie. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm i przy pomocy szklanki wykrawać koła. 
Na każdym kłaść 2 łyżeczki jagód i sklejać (jak pączki - można pozostawić okrągłe lub uformować lekko podłużne). 
Uformowane jagodzianki układać na blaszce  (wyłożonej papierem do pieczenia), smarować mlekiem i posypywać cukrem (ewentualnie pominąć i po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polukrować). Odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. 
Piec w 180 stopniach 17-18 minut
Z podanej porcji upiekłam 35 jagodzianek. 








6 komentarzy:

  1. oj musze sie skusic w tym roku . Rzadko pieke drozdzowki, srednio raz na rok ;p wiec moze podczas tych wakacji zrobie jagodzianki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagód mam mnóstwo, tylko upał taki, że się boję piekarnik odpalić... no to przyszłam do Ciebie ukraść jedną :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze nie jadłam jeszcze jagodzianek w tym roku ... może jutro uda się kupić jagody to upiekę na wyjazd:) .... buziaków moc
    PS. domowe zawsze najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry Aniu, dziękuję za przepis, jagodzianki wyszły przepyszne :) Myślę że na jednym pieczeniu się nie skończy. Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry Aniu, jagodzianki wyszły przepyszne :) Myślę, że na jednym pieczeniu się nie skończy. Pozdrawiam Dorota Kupras

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :) pozdrawiam

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.