11:23

Jagodzianki domowe - najlepsze


Nie ma to jak domowe jagodzianki! 
Kilka dni temu skusiłam się na kupne, w jednej z warszawskich piekarni - reklamowane były jako wyrób rzemieślniczy...
Hmmm... moje a tamte to jak porównanie Mercedesa z Fiatem 126 p. 
Kuszę Was zatem przepisem na mocno nadziane, prawdziwe jagodzianki - nie zawiedziecie się. 

Składniki:

  • 350 g jagód + łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 150 g masła - roztopionego i ostudzonego
  • 4 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka (białka można zamrozić na bezę)
  • szczypta soli
  • szklanka letniego mleka
  • 14 g suchych drożdży (lub 50 g świeżych)
  • do smarowania po wierzchu - kilka łyżek mleka i cukier perlisty (lub cukier puder do oprószenia po upieczeniu)
Jagody umyć i osuszyć, a następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do dużej miski wrzucić mąkę, drożdże (jeżeli używacie świeżych to rozetrzeć je z łyżką cukru i poczekać aż się upłynnią), cukry, żółtka, masło, mleko, sól. Wyrobić ciasto i odstawić je na ok. 30-45 minut do wyrośnięcia - wyrabiam mikserem , z końcówką z hakiem, można też ręcznie. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm i przy pomocy szklanki wykrawać koła. 
Na każdym kłaść 2 łyżeczki jagód i sklejać (jak pączki - można pozostawić okrągłe lub uformować lekko podłużne). 
Uformowane jagodzianki układać na blaszce  (wyłożonej papierem do pieczenia), smarować mlekiem i posypywać cukrem (ewentualnie pominąć i po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polukrować). Odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. 
Piec w 180 stopniach 17-18 minut
Z podanej porcji upiekłam 35 jagodzianek. 








6 komentarzy:

  1. oj musze sie skusic w tym roku . Rzadko pieke drozdzowki, srednio raz na rok ;p wiec moze podczas tych wakacji zrobie jagodzianki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagód mam mnóstwo, tylko upał taki, że się boję piekarnik odpalić... no to przyszłam do Ciebie ukraść jedną :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze nie jadłam jeszcze jagodzianek w tym roku ... może jutro uda się kupić jagody to upiekę na wyjazd:) .... buziaków moc
    PS. domowe zawsze najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry Aniu, dziękuję za przepis, jagodzianki wyszły przepyszne :) Myślę że na jednym pieczeniu się nie skończy. Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry Aniu, jagodzianki wyszły przepyszne :) Myślę, że na jednym pieczeniu się nie skończy. Pozdrawiam Dorota Kupras

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :) pozdrawiam

      Usuń