Idealne ciasto kruche z owocami.
Nic dodać nic ująć.
Jagody możecie oczywiście zastąpić innymi sezonowymi owocami (wiśnie, porzeczka, maliny, borówki).
Boskie jeszcze ciepłe, równie dobrze smakuje po kilku godzinach.
Nie wiem jakie jest na drugi dzień. Nie dane nam było spróbować :)
Składniki (tortownica 26 cm):
- 350 g jagód
- 200 g masła
- 2 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1/2 + 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Z masła, mąki, żółtek, proszku do pieczenia i 1/2 szklanki cukru zagnieść ciasto. Podzielić na 2 kule 60% i 40% i włożyć na 30 minut do lodówki.
Białka ubić na sztywno z 3/4 szklanki cukru (masa powinna być sztywna i lśniąca). Pod koniec ubijania dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno wykleić większą częścią schłodzonego ciasta. Na ciasto wysypać jagody, a na nie wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zatrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 40 minut (jeżeli ciasto z wierzchu zacznie się za mocno rumienić to przykryć je papierem do pieczenia).
A ja właśnie o takim dziś marzyłam! :-)
OdpowiedzUsuńAniu jest na to sposób - musisz upiec w większej blaszce:) ... a ciasto wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńJola - nie wiem czy to by pomogło :)
Usuń