Zapiekane faszerowane pomidory - wypełnione pastą twarogową.
Ser pod wpływem ciepła przyjemnie się rozpuszcza i w połączeniu z miękkim, upieczonym pomidorem tworzy smaczne i aromatyczne danie.
Zapiekane faszerowane pomidory można podać z pieczywem lub np. ryżem.
Składniki:
- 4 duże pomidory
- 200 g twarogu ( użyłam półtłustego)
- 1 średnia cebula
- oliwa
- suszone oregano
- sól, pieprz, słodka papryka
- 5 wykałaczek
Pomidory umyć, osuszyć i w każdym odciąć ok 1 cm wierzch. Dół pomidora wydrążyć i miąższ pokroić w niezbyt drobną kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Ostudzoną cebulę wymieszać z twarogiem oraz pokrojonym miąższem (sok odlać) i doprawić do smaku oregano, solą, papryką i pieprzem.
Pomidory ułożyć w naczyniu wysmarowanym oliwą. Każdego nadziać pastą twarogową, nakryć wierzchem i wbić wykałaczkę, która przytrzyma "wieczko" podczas pieczenia.
Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Aniu świetny pomysł na pomidory:).... mniam:)
OdpowiedzUsuńFajne i proste. :) Piekłaś w nagrzanym piekarniku?
OdpowiedzUsuńWstawiłam do nagrzanego.
Usuń