13:34

Puszyste ciasto z owocami


Powrót z naszych lipcowych wakacji postanowiłam nieco osłodzić szybkim, domowym ciastem. 
Bardzo puszyste, biszkoptowe ciasto, które możecie oczywiście upiec również z innymi sezonowymi owocami. 
Nie jest mocno słodkie, więc polecam je lekko oprószyć cukrem pudrem - zwłaszcza, jeżeli użyjecie kwaśnych owoców. 
To jest ciasto, które zawsze się udaje - i co najważniejsze nie miewa skłonności do zakalców :)

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 250 g jagód lub innych owoców 
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • cukier waniliowy (8 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • cukier puder do oprószenia po wierzchu
Białka ubić z cukrami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, olej (wlewać małym strumieniem) oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać krótko - tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzchu ułożyć owoce - jeżeli używacie owoców przekrajanych na pół to pamiętajcie, żeby układać je rozcięciami do góry). 
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i piec ok. 40 minut. 
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasto z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wygląda smakowicie. Przyjmujesz może zamówienia ?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawid - jest dziecinnie proste, więc spokojnie możesz sam upiec ;)

      Usuń
  3. Takie ucierane, proste ciasta sa najwspanialsze latem:) Buziakow moc

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciacho! Najlepsze są właśnie takie. :)
    Aniu wpadam na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń