Powrót z naszych lipcowych wakacji postanowiłam nieco osłodzić szybkim, domowym ciastem.
Bardzo puszyste, biszkoptowe ciasto, które możecie oczywiście upiec również z innymi sezonowymi owocami.
Nie jest mocno słodkie, więc polecam je lekko oprószyć cukrem pudrem - zwłaszcza, jeżeli użyjecie kwaśnych owoców.
To jest ciasto, które zawsze się udaje - i co najważniejsze nie miewa skłonności do zakalców :)
Składniki (tortownica 26 cm):
- 250 g jagód lub innych owoców
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- cukier waniliowy (8 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- cukier puder do oprószenia po wierzchu
Białka ubić z cukrami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, olej (wlewać małym strumieniem) oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać krótko - tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzchu ułożyć owoce - jeżeli używacie owoców przekrajanych na pół to pamiętajcie, żeby układać je rozcięciami do góry).
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i piec ok. 40 minut.
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Proste i pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasto z owocami :)
OdpowiedzUsuńAle wygląda smakowicie. Przyjmujesz może zamówienia ?? :)
OdpowiedzUsuńDawid - jest dziecinnie proste, więc spokojnie możesz sam upiec ;)
UsuńTakie ucierane, proste ciasta sa najwspanialsze latem:) Buziakow moc
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho! Najlepsze są właśnie takie. :)
OdpowiedzUsuńAniu wpadam na kawałeczek :)