08:33

Kalafior zapiekany z mięsnymi kuleczkami



Bardzo lubię zapiekać kalafiory.
Nie tracą jędrności i jakoś bardziej mi smakują niż gotowane. 
Tym razem kalafiora zapiekłam z mięsnymi kuleczkami pod sosem beszamelowym. 
Danie to można podać np. z młodymi ziemniakami z koperkiem. 

Składniki:
  • średniej wielkości kalafior
  • 500 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka (ok. 0,5 łyżeczki)
  • majeranek (ok. 1 łyżeczki)
  • sos beszamelowy: 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 600 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 
Mięso wymieszać z kaszą manną, jajkiem i przyprawami. Formować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i układać na kalafiorze (lub pomiędzy różyczkami, jeżeli macie większe naczynie). 


Przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło i wsypać mąkę. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając, ale nie doprowadzić do zrumienienia się. Wlać mleko i gotować na małym ogniu ok. 20 minut - często mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Gotowym sosem polać kalafiora i pulpeciki. 
Całość zapiekać w 180 stopniach ok. 45 minut. 

2 komentarze:

  1. Kalafiora chyba jeszcze nie zapiekałam, ale bardzo mi sie to danie podoba:) ... choć u nas pewnie beszamel sosem pomidorowym musiałabym zastąpić:)

    OdpowiedzUsuń