Bardzo lubię zapiekać kalafiory.
Nie tracą jędrności i jakoś bardziej mi smakują niż gotowane.
Tym razem kalafiora zapiekłam z mięsnymi kuleczkami pod sosem beszamelowym.
Danie to można podać np. z młodymi ziemniakami z koperkiem.
Składniki:
- średniej wielkości kalafior
- 500 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
- 5 łyżek kaszy manny
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- papryka słodka (ok. 0,5 łyżeczki)
- majeranek (ok. 1 łyżeczki)
- sos beszamelowy: 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 600 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Mięso wymieszać z kaszą manną, jajkiem i przyprawami. Formować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i układać na kalafiorze (lub pomiędzy różyczkami, jeżeli macie większe naczynie).
Przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło i wsypać mąkę. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając, ale nie doprowadzić do zrumienienia się. Wlać mleko i gotować na małym ogniu ok. 20 minut - często mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Gotowym sosem polać kalafiora i pulpeciki.
Całość zapiekać w 180 stopniach ok. 45 minut.
Super zapiekanka :) Pychotka.
OdpowiedzUsuńKalafiora chyba jeszcze nie zapiekałam, ale bardzo mi sie to danie podoba:) ... choć u nas pewnie beszamel sosem pomidorowym musiałabym zastąpić:)
OdpowiedzUsuń