Ziemniaki zapiekane z piersią z kurczaka i mozzarellą to wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu i zarazem efektowny obiad.
Idealny na spotkanie rodzinne czy ze znajomymi - można upiec wcześniej i odgrzać.
Polecam podanie tego dania w towarzystwie sałaty i np. sosu jogurtowego.
Składniki:
Idealny na spotkanie rodzinne czy ze znajomymi - można upiec wcześniej i odgrzać.
Polecam podanie tego dania w towarzystwie sałaty i np. sosu jogurtowego.
Składniki:
- ok. 1 kg ziemniaków (najlepiej podłużnych)
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 g mozzarelli (startej)
- 400 ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, suszona bazylia
- mały pęczek cebuli dymki (opcjonalnie)
- ząbek czosnku
Piersi z kurczaka pokroić w paski, posolić i lekko oprószyć pieprzem. Odstawić.
Przecier pomidorowy wymieszać z suszoną bazylią (ok. 1 łyżeczki, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem (ilość wedle uznania).
Ziemniaki obrać i pokroić na połowy (wzdłuż) i ułożyć je na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Posypać suszoną bazylią. Na ziemniakach ułożyć plastry kurczaka i po wierzchu posypać je mozzarellą (najlepiej kupić taką startą jak na pizzę, ale można też pokroić kulkę i ułożyć plasterki).
Całość polać sosem pomidorowym i posypać po wierzchu posiekaną dymką. Zapiekać w 180 stopniach ok. 35-40 minut (aż ziemniaki zmiękną).
Pychota. Nawet o tej porze chciałabym spróbować :D.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Mniam, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie obiad idealny i zamierzam wypróbowac ten przepis w tygodniu:)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń