16:57

Ziemniaki zapiekane z piersią z kurczaka i mozzarellą

zapiekanka
Ziemniaki zapiekane z piersią z kurczaka i mozzarellą to wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu i zarazem efektowny obiad. 
Idealny na spotkanie rodzinne czy ze znajomymi - można upiec wcześniej i odgrzać. 
Polecam podanie tego dania w towarzystwie sałaty i np. sosu jogurtowego. 

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków (najlepiej podłużnych)
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g mozzarelli (startej)
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, suszona bazylia
  • mały pęczek cebuli dymki (opcjonalnie)
  • ząbek czosnku
Piersi z kurczaka pokroić w paski, posolić i lekko oprószyć pieprzem. Odstawić. 
Przecier pomidorowy wymieszać z suszoną bazylią (ok. 1 łyżeczki, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem (ilość wedle uznania). 
Ziemniaki obrać i pokroić na połowy (wzdłuż) i ułożyć je na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Posypać suszoną bazylią. Na ziemniakach ułożyć plastry kurczaka i po wierzchu posypać je mozzarellą (najlepiej kupić taką startą jak na pizzę, ale można też pokroić kulkę i ułożyć plasterki). 


Całość polać sosem pomidorowym i posypać po wierzchu posiekaną dymką. Zapiekać w 180 stopniach ok. 35-40 minut (aż ziemniaki zmiękną).

4 komentarze:

  1. Pychota. Nawet o tej porze chciałabym spróbować :D.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają! Mniam, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie obiad idealny i zamierzam wypróbowac ten przepis w tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń