Puszyste ciasto czekoladowe z dodatkiem truskawek.
Pachnie niesamowicie podczas pieczenia, a i smak jest naprawdę zacny.
W wersji rozpustnej podawać z gałką lodów.
Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):
- ok. 200 g truskawek
- 5 jajek
- 7 łyżek kakao
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki wody
Masło, cukier, kakao i wodę zagotować. Ostudzić.
Białka ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników (można też wyłączyć mikser i pianę z białek połączyć z pozostałymi składnikami przy pomocy łyżki).
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na nim kawałki truskawek (układać rozcięciami do góry).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.
To dla mnie rozpustną wersję poprosze:)
OdpowiedzUsuń