wtorek, 11 grudnia 2012

Maltagliati di castagne - makaron z mąką kasztanową

Bardzo smaczny, ale wyjątkowo niefotogeniczny makaron:) Przygotowałam go w ramach wspólnego gotowania z Aleksandrą pod hasłem Viva la pasta! Maltagliati to makaron pokrojony w nierówne, duże kawałki - nasza wersja przygotowana z dodatkiem mąki kasztanowej i białym serowo-śmietanowym sosem z nutą rozmarynu oraz serkiem ricotta. 
Olek zjadł swoją porcję makaronu w wersji słodkiej z serkiem ricotta i cukrem (próbowałam i ta wersja również mi odpowiada).

Składniki makaronu (porcja na 3-4 osoby):
  • 1,5 szklanki mąki kasztanowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 0,25 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej




Z podanych składników wyrobić (ja użyłam miksera ze spiralnymi końcówkami) ciasto i odstawić je na 30 minut - jeżeli ciasto będzie się za mocno kleiło to podsypać mąką pszenną. 






Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką pszenną) i pokroić w grube pasy (pasy można ułożyć jeden na drugim, ale nie jest to konieczne), a następnie pokroić na kawałki (prosto lub pod ukosem - widziałam przeróżne wersje i kształty). Cechą tego makaronu jest właśnie to, że kształty nie muszą być regularne.
Pokrojony makaron pozostawić żeby się lekko przesuszył. 
Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (ja gotowałam nieco dłużej).

Składniki sosu:

  • 200 ml śmietany (użyłam 16%)
  • 20 g parmezanu
  • gałązka rozmarynu (nie miałam, więc użyłam szczypty suszonego)
  • sól, pieprz do smaku
  • dodatkowo 250 g serka ricotta




Śmietanę podgrzać (nie gotować) dodać gałązkę rozmarynu oraz sól i pieprz. Odstawić z gazu i wyjąć rozmaryn (mój suszony pozostał w sosie). 




Ugotowany makaron wrzucić do sosu, dodać parmezan i wymieszać. 






Przełożyć na talerze i na wierzchu ułożyć kawałki ricotty. 

Zobaczcie też makaron Aleksandry (klik).


10 komentarzy:

  1. Aniu,
    ostatnie zdjęcie jest bardzo fotogeniczne.
    Poza tym liczy się smak.
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber - też tak uważam:), ale chciałam go jakoś ładniej pokazać. Niestety do tego już nie było światła dziennego, więc wyszedł jak wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny kolor ma ten makaron Aniu .... i na pewno jest pyszny ...bo domowy:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - kolor zawdzięcza mące z kasztanów;) Ma ciekawy smak, lekko orzechowy:)

      Usuń
  4. Mmm wygląda cudnie:)koniecznie muszę nabyć make kasztanową i zrobię taki makaronik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - pewnie dlatego, że trochę przypomina czekoladę;)?

      Usuń
  5. Mmm mleczną:)ciekawe jakby smakował ze słodkim twarożkiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że dobrze by smakował:)

      Usuń
  6. ja też nie uważam, żeby był niefotogeniczny :) Prezentuje się jak należy au couleur marron :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - w sumie sam makaron jest ok, ale utytłany w sosie nijak nie chciał ładnie pozować:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.