piątek, 14 grudnia 2012

Ciasteczka z makiem

Ciasteczka z makiem kojarzą mi się z zimą, ze świętami i przede wszystkim z cudownymi zapachami dobiegającymi z kuchni. Ciasteczka można przygotować wcześniej niż inne świąteczne wypieki i schować do metalowej puszki. Jest jednak jedno ryzyko... do świąt mogą nie dotrwać, bo jest w nich coś takiego, że jak się już sięgnie po jedno to ręka mimowolnie sięga po kolejne:) Nie są mocno słodkie, fajnie chrupią, gdy rozgryza się mak.
Nam się bardzo spodobały!
A ciasteczka upiekliśmy korzystając z przepisu ze strony MojeCiasto.pl.
Pieczenie ciasteczek czy pierników można potraktować jako formę zabawową przygotowań do świąt. To wspaniała okazja do wspomnień i opowiadania historii związanych z tym czasem. Dzieci to uwielbiają! Zarówno pomoc przy wypiekach jak i atmosferę świątecznych opowieści, że już nie wspomnę o wspólnym zajadaniu:)




Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g kostki do pieczenia Kasia 
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 żółtka
  • 80 g sypkiego maku
  • 3 łyżki śmietany (12% lub 16%)


Przygotować wszystkie składniki. Moja pomocnica Ewa oddała się mieszaniu śmietany z wielkim zaangażowaniem:) Później uparła się, że musi ją wymieszać z żółtkami





Podczas pieczenia z dziećmi nie należy się przejmować, że coś się odrobinę wysypie czy trochę rozleje. 








"Mali cukiernicy" są bardzo przejęci swoją rolą i nie należy ich stresować takimi szczegółami:)








Wszystkie składniki wrzucić do miski i szybko wymieszać zagniatając ciasto. 















Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. 










Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Jak widać, mi też udzieliła się przedświąteczna atmosfera:)








Wykrawać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanej porcji wychodzą 3 duże blachy ciasteczek.
Piec 15 minut w 180 stopniach. 













Ciasteczka mogą się przydać jako podarunek dla Mikołaja w podziękowaniu za prezenty:)


Mogą być też  miłym upominkiem dla bliskiej osoby. 


Takie ciastka upieczone samodzielnie smakują najlepiej:)




Jeżeli dopiero stawiacie pierwsze kroki w kuchni to polecam Wam lekturę 

10 komentarzy:

  1. Ale cudne! Nie lubie makowcow, ale surowy mak w wypiekach bardzo mi odpowiada :) A pomocnica sliczna Ci rosnie! (I wreszcie chwila spokoju, co? ;):):):))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia - o tak :) Na brak pomocników nie mogę narzekać. Mak w tych ciasteczkach naprawdę świetnie chrupie :)

      Usuń
  2. Ewcia dzielnie piecze :) a Ty masz fajną czapkę :) wesoło u Was w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - dziękuję:), z reguły u nas w kuchni panuje radosna twórczość:)

      Usuń
  3. Też ostatnio piekłam makowe gwiazdki - pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin - u nas były jeszcze mikołaje i choinki:) W sumie pierwszy raz takie z makiem piekłam i smakowały nam bardzo:)

      Usuń
  4. Cudowna jest Twoja mała pomocnica:) ..... uwielbiam wspólne pieczenie z dziecięciem:) ...a ciasteczka wyszły Wam śliczne Aniu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - serdecznie dziękujemy za miłe słowa, my bardzo lubimy wspólnie spędzać czas w kuchni:)

      Usuń
  5. Widze, ze u Ciebie tez wielki wybor ciastek i ciasteczek :) Z makiem uwielbiam
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bistro de Jenna - dzisiaj też były:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.