poniedziałek, 3 grudnia 2012

Ciasto 3 BIT

Ciasto - nie ciasto:), ponieważ się go nie piecze. Batonika kiedyś jadłam, ale smaku za bardzo nie pamiętam. Jednak to, nazwijmy jednak - ciasto, bardzo, ale to bardzo mi posmakowało. 
Już przygotowując się do przyrządzenia go czułam, że będzie w moim guście. Z gatunku tych, których zjesz kawałek i już nie możesz, ale jednak sięgasz po następny. Długo u nas nie zabawiło (zostało pochłonięte w tempie ekspresowym)..., ale jedno jest pewne jeszcze wróci:)

Składniki (na blaszkę 22 cm x 33 cm):
 - herbatniki (około 16 sztuk na 1 warstwę)
 - masa kajmakowa (puszka 400 g)
 - 2 budynie waniliowe z cukrem
 - 750 ml mleka
 - 100 g masła
 - 400 ml śmietany 30%
 - 3-4 łyżki cukru pudru
 - 3 łyżeczki żelatyny
 - czekolada na wierzch (gorzka lub mleczna - 100 g)

Ugotować budynie z 750 ml mleka. Ostudzić, a następnie zmiksować dodając małymi porcjami masło. 
Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową (puszkę można trochę podgrzać, ułatwi to smarowanie). Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników, a na nie wylać masę budyniową, którą również przykryć herbatnikami. 
Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać żelatynę. Masę śmietanową wylać na ostatnią warstwę herbatników. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Schłodzić kilka godzin w lodówce. 

39 komentarzy:

  1. od dawna mam chęć na to ciasto, może po świetach wreszcie uda mi sie je zrobic ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izaa - też się długo do niego zbierałam:)

      Usuń
  2. Znam Ci i ja to ciasto, z tym, ze u mnie spodnią warstwę stanowi biszkopt ....jest słodziuchne,a le tak jak piszesz nie sposób się oderwać:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - ja t w ogóle chcę następnym razem zrobić takie całe z biszkoptem:)

      Usuń
  3. Mój ideał:)od teraz bede o takim marzyć,a o swoim marzeniu opowiadać ukochanemu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pucinka21 - nie ma co marzyć:)trzeba działać:)

      Usuń
  4. Witam

    Ale ty pieczesz pyszności. Zazdroszczę, ja jestem dopiero na początku mojej kariery kulinarnej i jeszcze się nie porwę na takie ciacho!


    Pozdrawiam i zapraszam do mnie


    http://www.gotowaniezmilosci.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daria - no tu akurat nie za duże pole miałam do popisu:), ale piec lubię:)

      Usuń
  5. Oj moje ulubione ciasto... pochłaniam je z mężem w mgnieniu oka :)
    Ja zamiast drugiej i trzeciej warstwy herbatników układam krakersy... taki mam przepis... Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mordoklejka - kusząca jest również ta wersja z krakersami. Chętnie wypróbuję:)

      Usuń
  6. Znam to ciasto i bardzo je lubię. :)
    Pysznie wygląda, narobiłaś mi na nie chęci.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - bo to ciasto ma drugie imię: kusiciel:)

      Usuń
  7. Nawet nie wiesz, jak dlugo to ciasto czeka w zakladkach na swoja kolej! I sie doczekac nie moze, bo wciaz jakiegos skladnika nie mam pod reka. A Twoj wyglada cudnie! Chyba sie wreszcie skusze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia1977 - widziałam, że jest u Ciebie w ulubionych:)

      Usuń
  8. Wygląda kusząco - zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - nie zawiedziesz się;)

      Usuń
  9. aż mi ślinka cieknie, kiedy patrzę na to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aniu,
    ciasto idealne!
    Mam teraz wielką ochotę na coś słodkiego...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - no własnie, a ciasta już nie ma...:)

      Usuń

  11. Macie może ochotę wziąć udział w candy i wygrać fajną, spersonalizowaną bluzeczkę lub body, z krótkim lub długim rękawkiem? Jeśli tak to zapraszam:
    http://babylandiaa.blogspot.com/2012/10/uwaga-konkurs-mikoajkowy.html

    A może chcielibyście stać się posiadaczami ciekawej książeczki z bajkami, albo pięknej zakładki do książek ze zdjęciami przez Was wybranymi? Myślę, że to mogłby byc wspaniała pamiątka lub prezent. Spójrzcie sami:
    http://ksiazeczki-synka-i-coreczki.blogspot.com/2012/10/mikoajkowe-candy.html


    Serdecznie zachecam do wspólnej zabawy, tym bardziej, że to ostatni dzień :) Bardzo przepraszam za spam...
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ubóstwiam. W każdej wersji.

    Pozdrawiam serdecznie w zimowy poranek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monica - :) widzę, że jesteś jego prawdziwą wielbicielką:)

      Usuń
  13. Skończyłam piec pierniczki długo dojrzewające, wykroiłam domek z piernika i tu zajrzałam, skorzystam też z 3 bita i oczywiście z konkursu, jestem nowa, dziękuję za podpowiedź, będzie pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Ula - bardzo się cieszę. Mój piernik jeszcze w lodówce, będę piec chyba 21-go. A 3-bita robi się naprawdę ekspresowo:) Powodzenia w konkursie!:)

      Usuń
  15. Robie 3 bita juz ktorys raz z kolei-poprostu ten przepis jest rewelacyjny choc przyznam sie,ze robie male zamieszanie w skladnikach i zamiast zelatyny do bitej smietany daje serek maskarpone-poprostu "miod w gebie"!!!Znajomi sie zajadaja,prosza o przepis.Uzywam wylacznie krakersow,nie zamieniam z ciasteczkami,wydaje mi sie bardziej dopasowane-slony i slodki.Pozdrawiam i zycze sukcesow-napewno skorzystam nie raz jeszcze z twoich przepisow:)
    Kasia:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia - to bardzo się cieszę, że przepis się przydał!:)

      Usuń
  16. mysle ze to ciasto jest idealne na podły nastroj trzeba koniecznie zrobić :D:D:D dziekuje za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. ha, ha, po Waszym śladu nie znajdzie nawet Sherlock, a ja sobie właśnie robię na jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - zaskoczyłaś mnie wyborem ciasta:) Smacznego:)

      Usuń
  18. Właśnie skończyłam posypywanie czekoladą. Pierwszy raz robiłam takie ciacho i jestem niesamowicie ciekawa efektu końcowego :) Niestety trzeba poczekać do jutra. Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna - dla mnie zawsze najgorsze w pieczeniu czy gotowaniu jest oczekiwanie aż coś stężeje:) Zakładam, że będziesz miała bardzo miły ranek z kawałkiem ciasta:) Ciekawa jestem czy będzie smakowało.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.