14:54

Ciasto 3 BIT

Ciasto - nie ciasto:), ponieważ się go nie piecze. Batonika kiedyś jadłam, ale smaku za bardzo nie pamiętam. Jednak to, nazwijmy jednak - ciasto, bardzo, ale to bardzo mi posmakowało. 
Już przygotowując się do przyrządzenia go czułam, że będzie w moim guście. Z gatunku tych, których zjesz kawałek i już nie możesz, ale jednak sięgasz po następny. Długo u nas nie zabawiło (zostało pochłonięte w tempie ekspresowym)..., ale jedno jest pewne jeszcze wróci:)

Składniki (na blaszkę 22 cm x 33 cm):
 - herbatniki (około 16 sztuk na 1 warstwę)
 - masa kajmakowa (puszka 400 g)
 - 2 budynie waniliowe z cukrem
 - 750 ml mleka
 - 100 g masła
 - 400 ml śmietany 30%
 - 3-4 łyżki cukru pudru
 - 3 łyżeczki żelatyny
 - czekolada na wierzch (gorzka lub mleczna - 100 g)

Ugotować budynie z 750 ml mleka. Ostudzić, a następnie zmiksować dodając małymi porcjami masło. 
Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową (puszkę można trochę podgrzać, ułatwi to smarowanie). Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników, a na nie wylać masę budyniową, którą również przykryć herbatnikami. 
Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać żelatynę. Masę śmietanową wylać na ostatnią warstwę herbatników. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Schłodzić kilka godzin w lodówce. 

39 komentarzy:

  1. od dawna mam chęć na to ciasto, może po świetach wreszcie uda mi sie je zrobic ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izaa - też się długo do niego zbierałam:)

      Usuń
  2. Znam Ci i ja to ciasto, z tym, ze u mnie spodnią warstwę stanowi biszkopt ....jest słodziuchne,a le tak jak piszesz nie sposób się oderwać:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - ja t w ogóle chcę następnym razem zrobić takie całe z biszkoptem:)

      Usuń
  3. Mój ideał:)od teraz bede o takim marzyć,a o swoim marzeniu opowiadać ukochanemu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pucinka21 - nie ma co marzyć:)trzeba działać:)

      Usuń
  4. Witam

    Ale ty pieczesz pyszności. Zazdroszczę, ja jestem dopiero na początku mojej kariery kulinarnej i jeszcze się nie porwę na takie ciacho!


    Pozdrawiam i zapraszam do mnie


    http://www.gotowaniezmilosci.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daria - no tu akurat nie za duże pole miałam do popisu:), ale piec lubię:)

      Usuń
  5. Oj moje ulubione ciasto... pochłaniam je z mężem w mgnieniu oka :)
    Ja zamiast drugiej i trzeciej warstwy herbatników układam krakersy... taki mam przepis... Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mordoklejka - kusząca jest również ta wersja z krakersami. Chętnie wypróbuję:)

      Usuń
  6. Znam to ciasto i bardzo je lubię. :)
    Pysznie wygląda, narobiłaś mi na nie chęci.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - bo to ciasto ma drugie imię: kusiciel:)

      Usuń
  7. Nawet nie wiesz, jak dlugo to ciasto czeka w zakladkach na swoja kolej! I sie doczekac nie moze, bo wciaz jakiegos skladnika nie mam pod reka. A Twoj wyglada cudnie! Chyba sie wreszcie skusze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia1977 - widziałam, że jest u Ciebie w ulubionych:)

      Usuń
  8. Wygląda kusząco - zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - nie zawiedziesz się;)

      Usuń
  9. aż mi ślinka cieknie, kiedy patrzę na to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aniu,
    ciasto idealne!
    Mam teraz wielką ochotę na coś słodkiego...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - no własnie, a ciasta już nie ma...:)

      Usuń

  11. Macie może ochotę wziąć udział w candy i wygrać fajną, spersonalizowaną bluzeczkę lub body, z krótkim lub długim rękawkiem? Jeśli tak to zapraszam:
    http://babylandiaa.blogspot.com/2012/10/uwaga-konkurs-mikoajkowy.html

    A może chcielibyście stać się posiadaczami ciekawej książeczki z bajkami, albo pięknej zakładki do książek ze zdjęciami przez Was wybranymi? Myślę, że to mogłby byc wspaniała pamiątka lub prezent. Spójrzcie sami:
    http://ksiazeczki-synka-i-coreczki.blogspot.com/2012/10/mikoajkowe-candy.html


    Serdecznie zachecam do wspólnej zabawy, tym bardziej, że to ostatni dzień :) Bardzo przepraszam za spam...
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ubóstwiam. W każdej wersji.

    Pozdrawiam serdecznie w zimowy poranek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monica - :) widzę, że jesteś jego prawdziwą wielbicielką:)

      Usuń
  13. Skończyłam piec pierniczki długo dojrzewające, wykroiłam domek z piernika i tu zajrzałam, skorzystam też z 3 bita i oczywiście z konkursu, jestem nowa, dziękuję za podpowiedź, będzie pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Ula - bardzo się cieszę. Mój piernik jeszcze w lodówce, będę piec chyba 21-go. A 3-bita robi się naprawdę ekspresowo:) Powodzenia w konkursie!:)

      Usuń
  15. Robie 3 bita juz ktorys raz z kolei-poprostu ten przepis jest rewelacyjny choc przyznam sie,ze robie male zamieszanie w skladnikach i zamiast zelatyny do bitej smietany daje serek maskarpone-poprostu "miod w gebie"!!!Znajomi sie zajadaja,prosza o przepis.Uzywam wylacznie krakersow,nie zamieniam z ciasteczkami,wydaje mi sie bardziej dopasowane-slony i slodki.Pozdrawiam i zycze sukcesow-napewno skorzystam nie raz jeszcze z twoich przepisow:)
    Kasia:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia - to bardzo się cieszę, że przepis się przydał!:)

      Usuń
  16. mysle ze to ciasto jest idealne na podły nastroj trzeba koniecznie zrobić :D:D:D dziekuje za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. ha, ha, po Waszym śladu nie znajdzie nawet Sherlock, a ja sobie właśnie robię na jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - zaskoczyłaś mnie wyborem ciasta:) Smacznego:)

      Usuń
  18. Właśnie skończyłam posypywanie czekoladą. Pierwszy raz robiłam takie ciacho i jestem niesamowicie ciekawa efektu końcowego :) Niestety trzeba poczekać do jutra. Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna - dla mnie zawsze najgorsze w pieczeniu czy gotowaniu jest oczekiwanie aż coś stężeje:) Zakładam, że będziesz miała bardzo miły ranek z kawałkiem ciasta:) Ciekawa jestem czy będzie smakowało.

      Usuń