08:59

Pleśniak

Sentyment do pleśniaka mam od Andrzejek w drugiej klasie szkoły podstawowej:), podczas których miałam okazję jeść go po raz pierwszy. Szmat czasu, a jednak uczucie wciąż gorące:)
Nie piekę tego ciasta często, ale kiedy się już to zdarzy nie mogę się doczekać kolejnego razu.
Najlepszy jest z jagodami, ale można go też zrobić z innymi owocami lub z dobrej jakości dżemem.
A nazwa? Wzięła się z wyglądu ciasta od spodu. Jasny kruchy spód plami się od owoców przywołując na myśl...:) Eeee tam... ciasto jest po prostu przepyszne!:)

Składniki (blaszka 22cm x 33cm):
  • 500 g mąki krupczatki
  • 275 g masła
  • 3/4 szklanki cukru + 4 łyżki
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao (u mnie ciemne)
  • 300 g jagód (u mnie mrożone)
Mąkę wymieszać z posiekanym masłem, żółtkami, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz 4 łyżkami cukru. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Jedną z części wymieszać z kakao (zagnieść). Z każdej części uformować kulkę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce (ja wkładam do zamrażarki, powinno się mocno schłodzić żeby łatwo je było ścierać).
Białka ubić z cukrem na sztywno.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą warstwę ciasta utworzyć ścierając jasne ciasto kruche na tarce o dużych oczkach. Na ciasto wyłożyć owoce. Następnie zetrzeć ciasto kakaowe. Na nie wyłożyć pianę z białek i na wierzch zetrzeć drugie jasne ciasto.
Piec w 180 stopniach około 40 minut.

21 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta.Z niecierpliwością czekam na lato i owoce,chociaż mysle o zrobieniu wersji z dżemem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - zrób z dżemem, też będzie dobre;)

      Usuń
  2. pleśniakowe sentymenty.. znam to :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały! Uwielbiam pleśniaka. Kocham z czerwonymi porzeczkami, latem, ale Twoja wersja z jagodami także mi się podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam to ciasto! a tak dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, to ciasto dzieciństwa. Chociaż ja uwielbiam z powidłami śliwkowymi. No i zapraszam po nagrodę http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/11/Liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - z powidłami pycha! Dziękuję za nagrodę!

      Usuń
  6. też bardzo lubię plesniaka:) jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda bosko!!!! nie wiem dlaczego, ale jesień upływa mi na mufinkach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda jak mój 'skubaniec' uwielbiam wyjadać kawałki z góry ;P

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto mojego dzieciństwa :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - ja zaczęłam robić dopiero w dorosłości:)

      Usuń
  10. Bardzo dobre takie ciasto!!
    Bardzo fajny blog pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie w odwiedziny przy okazji:)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń