czwartek, 14 kwietnia 2011

Kasze i kaszki


Znacie to??? Mój ulubiony wierszyk z wczesnego dzieciństwa:)


Jan Brzechwa "Bajka o królu"

Daleko stąd, daleko, 
W stolicy, lecz nie w naszej, 
Był król, co pijał mleko 
I jadał dużo kaszy.

Martwili się kucharze: 
"O, rety! Co się dzieje? 
Król kaszę podać każe, 
Król nic innego nie je! 


Jak tu pracować można
 I jak takiemu służ tu? 
Król nie chce kaczki z rożna
 Ani łososia z rusztu, 


Król nie tknie nawet jaja, 
Król nie zje nawet knedli, 
Które we wszystkich krajach 
Królowie zwykle jedli." 


A król się śmiał: "Mnie wasze 
Nie wzruszą narzekania,
Ja jadam tylko kaszę, 
Zabierzcie inne dania! 


Niech zbliży się podczaszy, 
A choć i on narzeka, 
Niech z flaszy mi do kaszy 
Naleje szklankę mleka!" 


Wzdychała Wielka Rada: 
"Jadamy niczym chłopi, 
Bo państwem naszym włada 
Kaszojad i Mlekopij. 


Codziennie nam na tacy 
Podają miskę kaszy - 
Tak mogą jeść biedacy 
Z suteren lub z poddaszy, 


Lecz my, Królewska Rada, 
Narodu straż najstarsza, 
Nam nawet nie wypada, 
By kiszki grały marsza!" 


A król wciąż rósł i mężniał, 
Był coraz zdrowszy z wiekiem, 
I mężniał, i potężniał 
Jadając kaszę z mlekiem. 


Lecz nie był zawadiaką 
I nienawidził wojen, 
A miał zasadę taką: 
Co twoje, to nie moje. 


Wróg trzymał się daleko, 
Bo wroga król odstraszył. 
A ty czy pijesz mleko? 
Czy jadasz dużo kaszy?

Kasza 
to jadalne nasiona zbóż, często w postaci rozdrobnionej lub tylko pozbawionej twardej łuski.
Kasze posiadają wysoką wartość odżywczą dzięki wysokiej zawartości skrobi. Zawierają niewielką ilość tłuszczu, dużą dawkę witamin z grupy B oraz magnezu (większej dawki dostarczają jedynie nasiona i orzechy).
Kaszę najlepiej gotować w jak najkrótszym czasie i w jak najmniejszej ilości wody, aby nie straciła swoich cennych właściwości.


Rodzaje kasz:
  • gryczana (bezglutenowa)
  • orkiszowa
  • owsiana
  • jaglana (bezglutenowa)
  • jęczmienna
  • kukurydziana (bezglutenowa)
  • manna
  • quinoa (z komosy ryżowej) (bezglutenowa)
Kasze są kaloryczne, jednak ich zaletą jest zaspokajanie głodu na długo. Bardzo dobrze wpływają na przemianę materii, ponieważ zawierają dużo błonnika (dotyczy to kasz mniej przetworzonych, w kaszce mannie jest go mało).

Od kiedy kasze można podawać dzieciom?

Jak już wcześniej pisałam najnowsze trendy w pediatrii zalecają podawanie kasz zawierających gluten już po 4 miesiącu życia (w małych ilościach, stopniowo zwiększając ilości. 
Zaczynamy od kasz "miękkich", kasze twarde podajemy, gdy dziecko jest już w stanie je przeżuć.

Kaszki dla niemowląt

Wzbogacone w żelazo, witaminy i składniki mineralne, są bardzo dobrym uzupełnieniem diety dziecka (również karmionego piersią). Dostępne na rynku kaszki łatwo się przyrządza (wystarczy dodać wodę)
Od paru dni Ewa również otrzymuje wieczorem kaszkę (zdecydowałam się po pierwsze na dalsze rozszerzenie menu, a po drugie działam z pobudek czysto egoistycznych - Ewa budzi się jeszcze często w nocy, a mam nadzieję, że po kaszce zacznie przesypiać większą część nocy). 
Do testowania otrzymałyśmy kaszki Humana (kaszki mleczne dla dzieci po 4 m-cu życia, wszystkie bezglutenowe). Przyznam, że na widok nowych smaków mnie (starej babie:)) ślinka pociekła:). 
Ewa zajada i bardzo jej smakuje, aż przyjemnie popatrzeć (Olek nie należał do fanów kaszek - za to teraz bardzo lubi kasze wszelkiego gatunku. Mimo wcześniejszej zapowiedzi, że weźmie udział w testowaniu kaszek o nowych smakach wycofał się, ponieważ stwierdził, że na kaszki dla niemowląt jest za duży:)). 
Na razie wypróbowałyśmy kaszkę z grysikiem oraz bananową z nowej serii w liliowych opakowaniach (w środku dwa hermetycznie zamknięte opakowania po 250 g - dobrze pomyślane, bo nie trzeba od razu zużywać wielkiego opakowania). Później zabierzemy się za waniliową, ryżowo-kukurydzianą z bananami i z owocami. Przygotowanie banalnie proste. Jeśli ktoś używa wody dla niemowląt to wystarczy ją tylko podgrzać, wsypać kaszkę i wymieszać:). Pycha:)
A jeszcze jak Tata nakarmi to podwójnie smakuje:)

17 komentarzy:

  1. zazdroszcze Ci że dostałas kaszki do testowania.. mój maluszek wchłania dośc duże ilości kaszek..zwłaszcza pszenno-owsiane..ryżowe średnio mu smakują..
    kaszkę oczywiście je na gesto z łyżeczki..o butelce nie ma mowy..

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój Olek wcina kaszki tonami:) ...przydałby się taki zestawik, bo kaszki to drogi interes się zrobił po Nowym roku:) ...a na mannę jakoś nie daje się namówić:) ....Sliczne maleństwo:) we mnie się ostatnio instynkt macierzyński odzywa ponownie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Perełka111 - mój Olek miał tak samo, że mu właśnie te ryżowe nie bardzo szły. I mają dzieciaki rację bo faktycznie ryżowe pod względem odżywczym najmniej wartościowe... a butelki to chyba moje dzieci genetycznie nie znoszą:). Ewa nie lubi, a i Olek nie za bardzo chciał:). Za to szybciej nauczył się pić z kubka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jola - a próbowałaś z innymi kaszami, np. jaglaną? Ja zamierzam ją Ewie szybko podawać, bo jest najzdrowsza ze wszystkich. A zdjęcia na dalsze pobudzenie instynktu będę zamieszczać co jakiś czas:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie szczęście w oczach Ewci! I nie wiadomo czy bardziej na widok Taty, czy kaszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. słodki ten Twój kaszkojadek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie też takie kaszki królują teraz i całe szczęście, nie muszę Emilki namawiać do nich. Wczoraj tak się do kaszki spieszyła, że złapała za miskę z wodą i wylała ją na nas:)Dobrze, że nie ydążyłam jeszcze wsypać kasszki do miski:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Olu - pomijając wymienione przez Ciebie czynniki, myślę że sprawił to widok mamy z aparatem :)
    Paula - dzięki :)
    basiaP - miałam dziś podobną historię z miseczką obiadku - był wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kaszki uwielbiam od zawsze i nawet Olusiowi podjadałam jak był malutki:)jeszcze teraz czasami kupuje sobie taką kaszkę niemowlecą ze zbożami na przykład mniam....szkoda,że nie mogę Ewie troche podkraść:)całuję Was Dziewczynki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana Olko wcina nam wszystkie kasze i ryże, z tym nie ma problemu...chciałam go tylko przestawić z kaszek mleczno - ryżowych na mannę, żeby, szczerze mówiąc, troszkę zaoszczędzić...bo te kaszki takie drogie się teraz zrobiły:) ...no, ale do manny się przekonać na razie nie dał:) będziemy próbować:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  11. Rybitek - pamiętamy:), ja teraz dzielnie Cię zastępuję i Ewie podjadam:)
    Jolu - dzieci są "przebiegłe" jeśli chodzi o skład jedzenia i zawsze "wywęszą" ukryty składnik:):). Powodzenia i pozdrowienia dla Olka:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Taką kaszkę to i ja bym zjadła ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Biedr_ona - wcale Ci się nie dziwię:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lekka - dziękujemy za uznanie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. ojeju jeju jakie śliczne oczka widzę :) a kaszki to uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aga-aa - Wcale się nie dziwię:)Kasze jeść trzeba i już:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.