środa, 13 kwietnia 2011

Zupa łososiowa z kukurydzianymi kluskami

Udało mi się ostatnio nakłonić Olka do jedzenia łososia wędzonego. Niewiarygodne - tak mu posmakowało, że w szoku byliśmy.
Korzystając więc z okazji, że polubił, zaatakowałam łososiem gotowanym:).
Jakiś czas temu gotowałam zupę z łososiem i wtedy mu smakowała, ale potem na długi czas się na ryby w zupach obraził:). 
Osobiście bardzo lubię rybne zupy (choć na miarę anegdoty jest rodzinna opowieść jak to mi mąż zupą rybną obrzydził jedzenie w pierwszej ciąży:)) - intencje miał dobre, zupa z pewnością była smaczna - tylko hormony były odmiennego zdania:).
W każdym razie zupa jest lekka, a jednocześnie sycąca. 
Mogą ją jeść dzieci po 11 miesiącu życia (bez białka kurzego po 9-tym).


Składniki:

  • kawałek surowego łososia (200-300 g)
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • pół małego pora
  • 2 jajka
  • około 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • pół pęczka koperku 
Mięso z łososia umyć i gotować krótko w osolonej wodzie. Warzywa umyć i obrać, pokroić na kawałki (dowolnej wielkości, gdyż potem będą miksowane).
Rybę wyłowić i do wywaru wrzucić warzywa. Gotować do uzyskania miękkości, po czym zmiksować przy pomocy blendera.
W miseczce lub dużym kubku zmiksować jajka z mąką kukurydzianą. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Wlewać ciasto do zupy wąskim strumieniem (jeżeli ktoś woli większe kluski to ciasto bardziej zagęścić i wrzucać łyżką). Gotować kilka minut. 
Zupę podawać z kawałkiem ryby i posiekanym koperkiem. 

22 komentarze:

  1. Jest niesamowicie piękna - wygląda tak apetycznie!
    Zupy rybne mi się raczej niezbyt dobrze kojarzą, a ta budzi we mnie same najlepsze uczucia - ten radosny kolor, ta gęsta, sycąca konsystencja!
    Olek wie, co dobre!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najpierw zobaczyłam przepis i myślę "hmm fajowskie sprawdzę", a potem patrzę, że to takie twoje cuda. Napewno dobra i zdrowa!

    OdpowiedzUsuń
  3. dzieci bardzo chętnie jadają ryby wędzone

    OdpowiedzUsuń
  4. wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam zupy rybnej

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada naprawde smakowicie! Lubie i ryby, i zupy, wiec to cos w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj ja tez z tych wstydzacych sie - zupy rybnej nie jadlam w zyciu! A widze, ze szkoda! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a moje małe kochane Dziadostwo ryby do buzi wziać nie chce....ale poczekam poczekam:) na wszystko przyjdzie czas:) a ta zupka wygląda bardzo apetycznie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Lekka - ja bardzo lubię rybne (pomijając nieszczęśliwą rybną w czasie ciąży). Pewnie jeszcze nie jedna się u mnie pojawi:)
    Lashqueen - i żeby było śmiesznie kolor nie od łososia a od kluseczek kukurydzianych:)
    Szana - o to wielki komplement dla mnie:)
    Beata - znam takie, które dostają na ich widok drgawek:)
    Kulinarne-smaki, Kasia1977 - jeszcze wszystko przed Wami:) Proponuję zacząć właśnie od łososiowej bo w smaku jest najmniej rybna:)
    Maggie - cieszę się:)
    Jola - pewnie, ja też Olkowi wiele potraw daję "na przeczekanie", kiedyś sam zrozumie co dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wow, ja też chce miseczkę!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupki z łososiem nie jadłam jeszcze, bynajmniej nie w takiej wersji. Podoba mi się bardzo !:)

    OdpowiedzUsuń
  11. łososiowa zupa? ależ to musi być smak!

    OdpowiedzUsuń
  12. Żenia - proszę bardzo:)
    Majana - spróbuj kiedyś koniecznie:)
    Paula - bardzo delikatnie rybna:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm az mi się wakacje przypomniały:)napewno była pyszna ta zupka...ślinotoku dostałam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. O tak, łosoś to szczególny rodzaj ryby ;-) Ma taki cudowny smak.. i ten kolor..


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. ale ta zupka wyglada apetycznie, nic tylko lapac za lyzke i zjadac:)

    OdpowiedzUsuń
  16. łososia uwielbiam. to moja ulubiona ryba :)
    wędzonego mogę jeść codziennie.
    zupa wygląda niesamowicie apetycznie.
    :)

    ja dzisiaj walczę z sumem afrykańskim!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Aniu, właśnie przeglądałam u Ciebie dział Dla najmłodszych i znalazłam zdjęcie tej zupy z podpisem "Zupa z łosiem" Bardzo mnie to zaintrygowało, bo łosia to ja jeszcze nie jadłam, a tym bardziej dzieciom nie dawałam ;)
    Z łososiem też brzmi nieźle. Nigdy takiej nie robiłam, a wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola - z łosiem może też by była dobra hihi. Idę poprawić:)

      Usuń
  18. No i kolejny przepis do wypróbowania ;) chyba zaczne tu częściej zaglądać.
    P.S. dziekuje za patent na klejenie pierogów! :)
    Pozdrawiam-Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anka - bardzo mi miło:) Serdecznie zapraszam do korzystania z innych przepisów:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.