sobota, 16 kwietnia 2011

Babka waniliowa

Nie mogłam się powstrzymać widząc dookoła tyle pięknych babek. A każda uśmiecha się do mnie szerokim babkowym uśmiechem:).
Wyjątkowo kusiła babka waniliowa u Joli
A że trwa kampania Kasi na blogach - postanowiłam połączyć przyjemne z   przyjemniejszym:) i upiec powyższą:). 
Babka jest przyjemnie wilgotna, z waniliowym posmakiem i więcej o niej nie napiszę, bo nie dane mi było długo się nią cieszyć:). Rodzina pomogła i babka przeszła do kategorii - wypiek bardzo udany - należy powtórzyć. 
Piecze się prosto, szybko i przyjemnie. Przepis sprawdzony również przez  moją szwagierkę:). Może i Wy dacie się skusić?:)


Korzystając z okazji przypominam Wam o trwającym KONKURSIE.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g kostki do pieczenia Kasia 
  • 2 waniliowe budynie po 40 g (bez cukru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g mąki pszennej
  • cukier puder do posypania po wierzchu
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać Kasię i miksować do połączenia się składników. 
Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno.





Utartą masę delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki z białkami i sypkimi produktami. 
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. 
Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze ciepłą babkę oprószyć cukrem pudrem.




A po więcej świątecznych inspiracji zapraszam na portal




19 komentarzy:

  1. Też bym chciała taką babkę, w której wnętrzu może ukryć się całe stadko kurczaczków.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekka - sposób jest prosty. Pieczesz babkę i wychodzisz na zebranie do szkoły, kiedy jeszcze jest ciepła. Wracasz, a z babki ubyła już ćwiartka za to siedzą kurczaczki:)Takie cuda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczna babeczka :)
    A ja nie mam jeszcze żadnej,bo będę piekła przed swiętami :)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana cieszę sie bardzo, ze wam smakowała:) i szwagierce też:) wielki buzak dla was:)

    OdpowiedzUsuń
  5. też ją zrobiłam! przepyszna jest :)
    a co do konkursu: czy to muszą być autorskie przepisy, czy np. mogą być z portalu Moje Ciasto? albo innej strony?

    OdpowiedzUsuń
  6. Majana - ja uległam pokusie:) Mam słabą "silną wolę":)
    Jola - teraz pewnie zrobię puszystą:)
    Kaś - dowolne przepisy, nie muszą być autorskie. Serdecznie Cię zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam zapach wanilii w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo kuszaca ta babeczka:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. szkoda że nie mam formy bo bym się od razu zabrała za pieczeni jej. śliczna;)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja margarynie mówię NIE. To prawda, jest dużo tańsza od masła, szczególnie teraz, kiedy ceny wyrobów mlecznych galopują, a dobre masło kosztuje krocie... Jednak ciasto z masłem to zupełnie nie to samo co ciasto z margaryną. Co nie zmienia faktu, że Twoja babka wygląda cudownie, złota z wierzchu, żółta w środku.

    OdpowiedzUsuń
  11. no popatrz, nie wiedziałam, że to takie proste z tymi kurczaczkami:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowna! W sam raz dla mnie ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. ojojojjjjjj muszę się powstrzymać bo znów przybędzie na wadze

    OdpowiedzUsuń
  14. Babka waniliowa brzmi pysznie.Ale ja nie mogę piec z margaryną.Jednak masło smakuje o wiele lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj dam się skusić, dam :-) Wygląda rewelacyjnie!
    Pozdrawiam cieplutko
    Asia
    http://lavanna.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  16. babkę planuję tuż przed świętami, ale Twoja bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Alinka - a jeśli jeszcze wydobywa się z ciasta a nie z odświeżacza:)
    Aga - dziękuję:)
    Zauberi - również dziękuję:)
    Panna Malwinna - ja niestety jakiś czas temu nabyłam i to już 3 babka, którą w niej upiekłam:)
    Kubełek Smakowy - oczywiście możesz ją również zrobić na maśle:)
    basiaP - mnie też to zaskoczyło:)
    Biedr_ona - dzięki:)
    Asieja - :)
    kulinarne-smaki - mam ten sam problem:)
    Amber - możesz zamienić ten składnik:)
    Asia - będzie mi niezmiernie miło:)
    Magda k. - ja trenuję, a na święta z pewnością jakąś upiekę:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.