piątek, 15 kwietnia 2011

Zapiekanka o smaku gołąbków

Smak gołąbków nie był zamierzony:). 
Ot po prostu nie miałam pomysłu na obiad i stwierdziłam, że zrobię "przegląd lodówki". Z reguły efektem takiego przeglądu staje się jakaś zapiekanka. I tak było tym razem.
Dodatek kapusty to mój pierwszy raz w tego typu zapiekance, ale z pewnością nie ostatni.
I tak narodził się "smak gołąbków". Bardzo nam smakowało:).


Składniki:
  • 8 ziemniaków (średnich)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • kapusta pekińska (pół średniej)
  • mięso mielone (u mnie wieprzowo-wołowe) 500 g
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • łagodna papryka
  • 3 łyżki oliwy
Mięso mielone podsmażyć z dodatkiem oliwy. Dodać koncentrat pomidorowy oraz sól, pieprz, majeranek i paprykę.
Warzywa umyć, obrać i pokroić w plastry, kapustę pekińską w kawałki. 
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami:
 - połowę ziemniaków
 - marchewkę
 - cebulę
 - mięso mielone
 - kapustę pekińską
 - drugą połowę ziemniaków
Posypać solą i pieprzem po wierzchu. 
Zapiekankę piec przykrytą (nie do końca szczelnie) np. folią aluminiową przez około 45 min. w temp. 200 stopni.
Mi bardzo smakowała z dodatkiem ketchupu.

16 komentarzy:

  1. gołąbki uwielbiam,a więc taka zapiekanka na m\pewno by mi smakowała:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. w pierwszej chwili myślałam że piszesz o gołąbkach takich upierdliwych ptaszkach;D i się przeraziłam że gołębie szamiecie;) fajna ta zapieknka

    OdpowiedzUsuń
  3. Jola - jeśli lubisz gołąbki to na pewno:)
    Panna Malwinna - ale się uśmiałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gołąbki uwielbiam, wszelkie zapiekanki też, więc wyobrażam sobie już wspaniały smak tej potrawy.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hi hi, jakbym siebie slyszala: 'sprzatanie lodowki'! Ale tak wychodza najfajniejsze dania!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie zapiekanki to specjalność mojego męża. Za to ja jestem ich wdzięcznym konsumentem, bo to sama pychota jest!
    Brawo, Aniu i za pomysł i za wykonanie!:)
    Bardzo mi się podoba.:)
    I znowu mnie rozśmieszył fakt, że nasze myśli się nieco zbiegły, bo ja też kilka dni temu zapiekałam pekinkę.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pomysł bardzow fajny, na pewno nie pójdzie w zapomnienie ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, ale Ty masz świetne pomysły:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuje Pannie Malwinnie-usmiałam się szczerze pierwszy raz dzisiejszego dnia:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Lasqueen - widzę, że nas "gołąbkojadów" dużo na świecie:)
    Kasia1977 - sprawdza się stwierdzenie "potrzeba matką wynalazków":)
    Lekka - fajny ten Twój mąż:), zbieżność myśli już mnie chyba nie dziwi:)
    zjedz_mnie - dziękuję:)
    basiaP - dziękuję i wzajemnie:)
    Majana - również dziękuję:)
    Rybitek - :) śmiech to zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo smaczne to Twoje sprzatanie lodowki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapiekanka o smaku gołąbków - to brzmi pysznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Aga - I smacznie i lodówka posprzątana:)
    Kulinarne-smaki - czasem tak coś wyjdzie przypadkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wygląda ! Ja kiedyś zrobiłam zapiekankę o smaku gołąbków z ryżem...

    OdpowiedzUsuń
  15. Grażyna - też musiało być pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.