13:18

Surówka z marchwi, jabłka, selera i czosnku


U nas sezon chorobowy w pełni (choć mam nadzieję, że ma się już ku końcowi:)), do diety włączyłam więc ogromne ilości imbiru, czosnku i cytryny. Czosnek dorzucam dosłownie gdzie się da (pomijam tylko słodkie wypieki). Jemy wszyscy solidarnie, więc ewentualne niedogodności zapachowe nie wchodzą w grę (przynajmniej w obrębie rodziny:)). 
Dwa dorodne ząbki wylądowały też w prostej surówce i o dziwo Olek, który marudzi trochę na takie "udziwnienia" ocenił to pozytywnie:) Dodatek czosnku sprawił, że surówka stała się oryginalnie pikantna i zaostrzała apetyt. 
Jedzcie dużo surówek! Na zdrowie!:)

Składniki:

  • 4 średnie marchewki
  • pół małego selera
  • małe jabłko
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i cukier do smaku








Warzywa i jabłko umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (u mnie na dużych oczkach, ale można też na drobnych). 
Sok z cytryny wymieszać z oliwą i dodać zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić do smaku odrobiną soli i cukru. 

4 komentarze:

  1. Oj, takiej dawno nie robiłam ! A to samo zdrowie, podkradam pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie taka surówkę,ale z czosnkiem nie próbowałam.Wiem już za to co jutro będę miała do obiadku:):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja marchewkę do daje prawie zawsze do wszystkich surówek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko u mnie tak samo,oprócz czosnku.
    Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń