środa, 13 lutego 2013

"Nieulotne" na Walentynki


Nie do końca cukierkowa, ale jednak walentynkowa propozycja na wypad do kina:)

Kilka tygodni po premierze sławnego Bejbi Blues z Magdaleną Berus zostałam zaproszona na kolejny pokaz obrazu z udziałem młodej aktorki. 
Tym razem, na filmowym planie towarzyszył jej znany, choć równie młody Jakub Gierszał, którego kojarzę przede wszystkim z roli w "Sali samobójców". Dla "starszych pań" (czyt. takich jak ja) też się ktoś znalazł - Andrzej Chyra:)
Michała i Karinę, bohaterów odgrywanych przez Gierszała i Berus, poznajemy w urokliwych zakątkach Hiszpanii.  Film otrzymał nagrodę na festiwalu filmowym  Sundance za zdjęcia Michała Englerta - i nic dziwnego, że ją otrzymał. Zdjęcia są naprawdę godne uwagi. Bohaterowie, pracują i bawią się w ciepłych sceneriach. 
Jednak wszystko tylko do czasu.  Świat Michała i Kariny załamuje się, a na ekranie złoto-rdzawe scenerie ustępują polskiej, aż kusi żeby powiedzieć, szarej rzeczywistości, chłodnej miejskiej jesieni.
Michał i Karina muszą wiele sobie wyjaśnić i na powrót  zaufać.
Niewątpliwie to film o miłości. Jest nieprzyzwoicie wręcz daleki od amerykańskich przedstawień zakochanej pary. Michał i Karina są do siebie bardzo podobni, to silne postacie, co prawdopodobnie jest przyczyną ich problemów z porozumieniem.
„Nieulotne” jest dla mnie historią o nadziei, ale nie taką kojarzoną ze zbliżającym się zwycięstwem i dumą. To nadzieja, która jest nierozłączna z melancholią. Michał i Karina, chcą być ze sobą i nie chcą jednocześnie. Ciągnie ich do siebie, jednak inne części ich charakterów zmuszają ich do oddalania się od siebie. To nie jest zwyczajne uczucie. Ono jest „Nieulotne”.


Fanpage "Nieulotne"  - z konkursem walentynkowym:)

10 komentarzy:

  1. z chęcią wybrałabym się na ten film ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też polecam film, niebanalny, metafizczny, no i ładny...

    OdpowiedzUsuń
  3. Miłość nie jedno ma imię i oblicze, jakże dalekie od "sweet Hollywood" ale przejmujące i piękne zobaczymy właśnie w Nieulotne, mną film wstrząsną i długo pozostał w pamięci...
    Polecam zwłaszcza w dniu dzisiejszym...

    OdpowiedzUsuń
  4. jejku, jak ja już dawno nie byłam w kinie, muszę to koniecznie nadrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po przeczytaniu Twojej zapowiedzi i obejrzeniu zwiastuna bardzo zaciekawił mnie ten film. Zapowiada się interesująco i niebanalnie. Może uda mi się jeszcze w tym miesiącu wyskoczyć na niego do kina.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. nareszcie jakaś walentynkowa propozycja kinowa która nie jest słodka do bólu.

    OdpowiedzUsuń
  7. O proszę, recenzja u Ciebie! :) A seans jeszcze przede mną. Bardzo lubię Jakuba Gierszała, świetny młody aktor.

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie wróciliśmy z kina, przeglądałam net i trafiłam tu przypadkiem. Cudowny film, ciągle mam jeszcze w głowie te obrazy Hiszpanii... Kto nie widział, to szczerze polecam. Nie wyobrażam sobie lepszych Walentynek
    Julka

    OdpowiedzUsuń
  9. chętnie bym zobaczyła ten film :) dzięki za recenzję

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.