wtorek, 19 lutego 2013

Ciasto marchewkowo-ananasowe

Przepis na to ciasto otrzymałam od Czytelniczki (jeszcze raz serdecznie dziękuję), a oryginał przybył z USA. Do tej pory amerykańskie ciasta mi się nie udawały. 
To wyszło:) 
Ciasto jest mocno wilgotne (ponoć długo zachowuje świeżość - nie potwierdzę, ponieważ mieliśmy gości i szybko zniknęło:)). Przypominało nam "Wiewiórkę", ale w bogatszej wersji. 
W smaku jest lekko piernikowe. Bardzo, bardzo smaczne. 

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru (spokojnie można zmniejszyć do 1 szklanki)
  • 1,5 szklanki oleju (zmniejszyłam do 1 szklanki)
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
Powyższe składniki utrzeć ze sobą na puszystą masę.

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
Powyższe składniki wymieszać ze sobą i dodać do masy. Wszystko przy pomocy miksera.
Na końcu wymieszać łyżką z:


  • 1 szklanką drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 szklanką rodzynek (oprószonych mąką)
  • 0,5 kg marchewki utartej na tarce o dużych oczkach
  • 0,5 szklanki ananasa (świeżego lub z puszki - pokrojonego w średnią kostkę)







Ciasto dokładnie wymieszać i przelać do natłuszczonej bądź wyłożonej papierem do pieczenia foremki (można upiec w formach keksowych, ale ja upiekłam w prostokątnej. 




Piec w 180 stopniach - piekłam 1 godzinę, ale przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (ciasto w keksówce będzie się piekło dłużej).

22 komentarze:

  1. przepis prawie jak mój, też rodzinny i prosto z californii

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie ;) Zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite !!!! :))

    Pozdrawiam - Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak piernikowe to super ,mniam! :) Wiewiórka jest smaczna, robiłam kiedyś. Chętnie spróbuję tej wersji.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - zdecydowanie dla fanów pierników:)

      Usuń
  5. Oj lubie, lubie! Wlasnie niedawno zastanawialam sie nad przepisem na cupcakes/muffinki marchewkowe z ananasem. Moze by mozna bylo pokombinowac z tym przepisem i zrobic w malych foremkach, zamiast jednego, sporego ciacha???...
    Zobaczymy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia1977 - też mam w planie takie muffiny:)

      Usuń
  6. To taka ekskluzywna wersja wiewióry:) .... bardzo smakowicie wygląda to ciacho:) buziolek

    OdpowiedzUsuń
  7. Warto poczytać wpisy na Twoim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm ale fajne, puchate takie i napakowane dobrymi rzeczami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - i napakowanie jest tutaj w bardzo dobrym tonie:)

      Usuń
  9. bardzo mi się to ciasto podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - mi się spodobało od pierwszego wejrzenia w przepis;)

      Usuń
  10. Wilgotne i puszyste!
    Wypróbuję Aniu.
    Wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja mam pytanie, jakiej wielkosci mialas forme. Ciacho superrr!! Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 33 cm x 23 cm, ale może być też nieco większa

      Usuń
    2. Pieklam kiedys Wiewiorke, w formie 26/26 i fajnie urosly. Koniecznie musze twoj przepis wyprobowac, Pozdrawiam Ewa

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.