czwartek, 7 lutego 2013

Frittelle di riso - toskańskie kulki ryżowe

Wraz z Aleksandrą z Moja Toskania zapraszamy Was dzisiaj na typowy toskański słodycz - ryżowe kulki. 
Przygotowuje się je podczas karnawału oraz 19 marca, w dzień św. Józefa (dlatego zwane są też frittelle di San Giuseppe). 
W związku z tym, iż słodkie i smażone, są też idealne na nasz Tłusty Czwartek:)
Przepis pochodzi z książki Aleksandry "Smaki Toskanii".

Składniki:

  • 150 g ryżu
  • 0,5 l mleka
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru (dałam 25 i moim zdaniem wystarczy)
  • 20 g miękkiego masła
  • skórka starta z 1 cytryny (dałam nieco mniej)
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • oliwa do smażenia (można również na oleju, ale polecam usmażyć na oliwie)
  • cukier puder do posypania
Do mleka wsypać ryż i gotować na małym ogniu do miękkości (aż mleko całkiem odparuje). Ostudzić.
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. 

Przy pomocy małej łyżeczki formować kulki i smażyć na oliwie/oleju aż nabiorą złotego koloru. Usmażone kulki kłaść na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypywać cukrem pudrem i zajadać:)

Moje kulki nie do końca miały kulisty kształt, ale w smaku były wyborne:)

4 komentarze:

  1. Od samego rana takie wpisy oznaczaja szybkie skierowanie sie do kuchni, baru lub cukierni. Kuleczki wyszly wysmienicie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - nie wyszły tak piękne jak u Ciebie, ale były przepyszne:)

      Usuń
  2. Z podobnych składników piekłam kiedyś ciasto ryżowe. To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - o dziwo, mimo iż smażone, były lekkie:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.