niedziela, 10 lutego 2013

Tarta Tatin


Historia powstania tej tarty jest następująca. Pod koniec XIX w w małej miejscowości nad Loarą dwie siostry Tatin (Stefania i Karolina) prowadziły zajazd. Młodsza i ładniejsza z sióstr - Karolina - przyjmowała gości, a Stefania zajmowała się kuchnią. Jej specjalnością był placek z jabłkami. Któregoś dnia wzburzona powodzeniem Karoliny wśród gości wstawiła do pieca same jabłka zapominając o dodaniu ciasta. Kiedy sobie to uświadomiła jabłka były już podpieczone, więc przykryła je ciastem i tak dopiekła. Upieczony placek odwróciła "do góry nogami" i okazało się, że wyszło wyśmienicie:)
Przepis (w mojej odchudzonej wersji) pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Dania z anegdotą"



Składniki ciasta:

  • 200 g mąki
  • 125 g masła
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Składniki farszu:
  • 1 kg jabłek (najlepiej winnych)
  • łyżka soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 75 g masła
  • pół laski wanilii
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (jeśli by było zbyt suche to można dodać odrobinę zimnej wody). Zawinąć w folię i przez godzinę schłodzić w lodówce. 
Obrane jabłka przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Lekko skropić sokiem z cytryny. 


W formie do pieczenia lub patelni z odłączaną rączką stopić masło i dodać cukier z wanilią. Mieszać aż powstanie karmel (przejdzie przez fazy jak na zdjęciach powyżej). 
Jabłka rozłożyć na karmelu (ja układałam ćwiartki, nie połówki) i podpiec w piekarniku 20-25 minut w 180 stopniach. 


Podpieczone jabłka chwilę przestudzić i nakryć rozwałkowanym na kształt okręgu ciastem (starać się lekko wcisnąć brzegi do środka formy. Ciasto nakłuć widelcem i piec jeszcze 20-25 minut w 180 stopniach (aż się lekko zrumieni). 

Wyjęte z piekarnika ciasto chwilę przestudzić, a następnie nakryć formę/patelnię talerzem i odwrócić "do góry nogami"


Podawać na ciepło, najlepiej z lodami. 



21 komentarzy:

  1. tartę tatin robię chyba już od dwóch lat i nie mogę się zebrać.. ale wiem że niedługo nadejdzie ten dzień ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szana - mniej więcej tyle samo mi to zajęło:)

      Usuń
  2. idealna na niedzielne popołudnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. GrowingUp - nie będziesz żałować:)

      Usuń
  4. ale ślicznie wygląda, a jak musi smakować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roz Airad - smakuje lepiej niż wygląda:)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Evitaa - nieskromnie stwierdzę, że tak:)

      Usuń
  6. Świetnie wygląda, sama rozkosz dla podniebienia!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wilczyca Aga - faktycznie to rozkosz była:)

      Usuń
  7. Skusiłaś mnie nie tylko na tartę, ale również na zakup tej książki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania - tarta bardziej zachwycająca niż książka:)

      Usuń
  8. wyszła Ci świetnie, swoją strukturą przypomina mi piłkę nożną :) jabłka ułożone perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - one się tak jakoś same rozłożyły:)

      Usuń
  9. Wprawdzie nie mam na imię Stefania, ale może będę miała powodzenie z taką tartą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - z całą pewnością:)

      Usuń
  10. Tatin z jabłkami!
    Pysznie Aniu.
    Zamienisz się za kawałek sernika?

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nie piekłam, ale mam na nią wielką ochotę .... pięknie Ci się upiekła:) Buziaczki

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.