wtorek, 2 października 2012

Szarlotka z dużymi kawałkami jabłek

Mieliśmy w planie upieczenie szarlotki. Razem z synkiem zastanawialiśmy się jaką upiec. Wybór padł na szarlotkę z dużymi kawałkami jabłek. Kiedy tak sobie planowaliśmy okazało się, że w domu jest tylko odrobina cynamonu. Już chcieliśmy porzucić myśl o szarlotce kiedy mąż oznajmił, że to nawet dobrze, bo on za cynamonem w szarlotce nie przepada. Tak oto powstała szarlotka cynamonowo-waniliowa. Upiekliśmy ją z Olkiem korzystając z tego,  że reszta rodziny ucięła sobie poobiednią drzemkę:) Była bardzo smaczna niespodzianka po przebudzeniu:) Szarlotka wyszła pyszna, bo jabłka z wanilią to bardzo dobra rzecz:), a odrobina cynamonu fajnie "podkręciła" jej smak. Najlepsza jeszcze ciepła i z gałką waniliowych lodów:)

Składniki (tortownica 26 cm):
  • 4 jabłka (u mnie słodkie)
  • cukier waniliowy (u nas 4 łyżki domowego z prawdziwą wanilią)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 żółtka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g kostki do pieczenia Kasia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (16% lub 18%)
  • szczypta soli
Z mąki, żółtek, 3/4 szklanki cukru, śmietany, soli oraz kostki do pieczenia Kasia zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce (przynajmniej godzinę). 
Umyte jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Jabłka posypać cukrem i cynamonem i odstawić. 
Skórki z jabłek jak widać na załączonym obrazku mogą być inspiracją do wesołej zabawy:)
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (my wyłożyliśmy tylko dno tortownicy). Rozwałkować połowę schłodzonego ciasta i przełożyć do tortownicy wylepiając również brzeg (na wysokość 1-1,5 cm). Ciasto nakłuć widelcem. Tak powstały spód podpiec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. 
Na podpieczonym spodzie ułożyć kawałki jabłek. 
Uwaga na gorącą blaszkę!
Rozwałkować drugą część ciasta i ułożyć na jabłkach. Z części ciasta można wykonać ozdoby:)
Ciasto piec jeszcze 50-55 minut w 160 stopniach. Podawać oprószone cukrem pudrem. Jeszcze ciepłe najlepiej z lodami:)
Zachęcamy do upieczenia tej prostej szarlotki. Jak widać to dziecinnie proste:)






Po inne przepisy z kostką do pieczenia Kasia zapraszam Was na stronę Mojeciasto.pl

Artykuł komercyjny.

18 komentarzy:

  1. Mniam:) Dodaj ilosc zoltek bo CI umknely w przepisie:) Chcialabym takiego pomocnika miec:) Moja corka to sie w ogole pieczeniem ani gotowaniem nie interesuje:( Moze jak druga podrosnie to bedzie pomagac:) Pozdrawiam i przy okazji gratuluje nowego czlonka rodziny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - dzięki, już dodane. Mój synek chętnie pomaga w kuchni, zwłaszcza w przypadku potraw, która lubi, a szarlotka do nich należy:)

      Usuń
  2. Nastepna szarlotke Oluś upiecze juz sam z niewielka pomoca mamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - dokładnie tak będzie. Pomogę mu ją zjeść:)

      Usuń
  3. No proszę, takie duże kawałki to fajna odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekipa - i znacznie przyśpiesza proces pieczenia:)

      Usuń
  4. Aniu przydałoby mi się dzisiaj pół blach na pociesznie. Pudełko delicji nie pomogło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - uuuu to tylko domowa szarlotka jest w stanie Ci pomóc

      Usuń
  5. Szarlotki są pyszne:) Ja kocham z cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - ja też lubię z cynamonem (choć w umiarkowanych ilościach)

      Usuń
  6. Dobrze mieć takiego pomocnika :) Mam nadzieję, że moja Emi też taka chętna do współpracy będzie :) (póki co ma 4,5 miesiąca).

    Szarlotkę uwielbiam i właśnie najbardziej lubię z dużymi kawałkami jabłek, niekoniecznie z cynamonem (choć już się przyzwyczaiłam do jego smaku w jabłkach).

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monica - jeśli od małego będzie z Tobą w kuchni to z pewnością będzie chętna do pomocy:) Bo czym skorupka za młodu nasiąknie...:)

      Usuń
  7. fantastyczna szarlotka Wam wyszła:) ...a z Olka rośnie mały cukiernik i bardzo przystojny Mężczyzna:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, podziwiam Cię = powinnaś korzystając z drzemki Maluszka odpocząć - a Ty pieczesz ! Wspaniała ta szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - nie ukrywam, że mam teraz ogromny apetyt na słodkie:), a odpoczywam karmiąc Hanię:) Wszyscy się ze mnie śmieją, że nie mogę za długo na miejscu usiedzieć:) Taka już moja natura:)

      Usuń
  9. Mój najmłodszy synek również uwielbia szarlotki, jest to nieliczne z ciast, które je, ponieważ od słodkiego bardziej woli schabowy ;). Ślicznie Ci wyszła, taka z dużą ilością jabłek czy kawałków jest najlepsza, pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój najmłodszy synek również uwielbia szarlotki, jest to nieliczne z ciast, które je, ponieważ od słodkiego bardziej woli schabowy ;). Ślicznie Ci wyszła, taka z dużą ilością jabłek czy kawałków jest najlepsza, pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.