16:29

Kurczak w miodzie

Mięso z kurczaka ma to do siebie, że szybko 
i efektownie przejmuje aromat i smak marynat. Ostatnio najchętniej przyrządzam kurczaka ze słodką nutą. Lubię efekt karmelizacji na skórce i lekką pikantność oraz soczystość mięsa. Takiego kurczaka podaję jako danie główne (z ziemniakami i surówką), ale doskonale się też sprawdził jako ciepłe danie podane w ramach szwedzkiego stołu. Lubimy go wszyscy i jak dotąd smakował wszystkim naszym gościom. Lepszej reklamy nie potrzebuje:)


Składniki:

  • 1 kg mięsa z kurczaka 
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • papryka czerwona ostra (szczypta)
  • sól i pieprz czarny do smaku

Składniki marynaty wymieszać ze sobą (czosnek wycisnąć przez wyciskarkę).
Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na około 2 godziny. 

Piec w żaroodpornym naczyniu około godziny w 200 stopniach. Jeżeli mięso będzie się za bardzo przypiekać to przykryć naczynie. 

26 komentarzy:

  1. uwielbiam miodowa marynate! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż mi ślinka leci, kurczak w miodzie, mmm :) prosto a jak smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu,
    ja też bardzo lubię kurczaka ze słodkim podtekstem.
    Te pałki wyglądają przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. w dzieciństwie bardzo często mama robiła w niedzielę kurczaczkowe pałki :)
    z taką chrupiącą skórką.
    Ulubione wspomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Peggykombinera - u mnie częściej były schabowe:)

      Usuń
  5. mniam mniam:) u mnie dzisiaj podobnie wyglądał obiad:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dusia - oj ja też:) a jeszcze bardziej np. wieprzowinę:)

      Usuń
  7. Kurczak pychota. A nie dodajesz odrobiny soku z cytryny?
    A z innej beczki, to inspirując się Twoim przepisem na dżem dyniowo - pomarańczowy zrobiłam sobie pigwowo - pomarańczowy. Ale pychota:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - a wiesz, że kiedyś robiłam z sokiem z pomarańczy:), ale o tym zapomniałam:). Dżemik musi być rewelacyjny:)

      Usuń
    2. zapewniam, że taki jest :)

      Usuń
  8. Z miodem uwielbiam, ale nasz sos jest zupełnie inny. Muszę spróbować Twoją wersję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - muszę podpatrzeć Twój sos:)

      Usuń
    2. Miód, masło, gałka muszkatołowa. Do tego sól i pieprz.

      Usuń
  9. Aniu, muszę skosztować takiego kurczaka. Nigdy nie robiłam w ten sposób, a wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój Mąż bardzo lubi pałki w miodzie:) a Ty masz piękny wianek z czosnku Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam i stwierdzam dziwną rzecz..zrobiłam taką sama porcję kurczaka jak zawsze i nagle wydał mi się jej bardzo mało:):):)Mięsko rewelacyjnie soczyste, a w smaku cudowne:)

    OdpowiedzUsuń