Mięso z kurczaka ma to do siebie, że szybko
i efektownie przejmuje aromat i smak marynat. Ostatnio najchętniej przyrządzam kurczaka ze słodką nutą. Lubię efekt karmelizacji na skórce i lekką pikantność oraz soczystość mięsa. Takiego kurczaka podaję jako danie główne (z ziemniakami i surówką), ale doskonale się też sprawdził jako ciepłe danie podane w ramach szwedzkiego stołu. Lubimy go wszyscy i jak dotąd smakował wszystkim naszym gościom. Lepszej reklamy nie potrzebuje:)
Składniki:
Składniki:
- 1 kg mięsa z kurczaka
- 4 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- papryka czerwona ostra (szczypta)
- sól i pieprz czarny do smaku
Składniki marynaty wymieszać ze sobą (czosnek wycisnąć przez wyciskarkę).
Piec w żaroodpornym naczyniu około godziny w 200 stopniach. Jeżeli mięso będzie się za bardzo przypiekać to przykryć naczynie.
uwielbiam miodowa marynate! :)
OdpowiedzUsuńMagda - słodyczy w życiu nigdy dość:)
Usuńaż mi ślinka leci, kurczak w miodzie, mmm :) prosto a jak smacznie.
OdpowiedzUsuńSmaKokosa - cieszę się, że się podoba:)
UsuńAniu,
OdpowiedzUsuńja też bardzo lubię kurczaka ze słodkim podtekstem.
Te pałki wyglądają przesmacznie!
Amber - bardzo mi miło:)
UsuńNigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńKruszynka - polecam spróbować:)
Usuńw dzieciństwie bardzo często mama robiła w niedzielę kurczaczkowe pałki :)
OdpowiedzUsuńz taką chrupiącą skórką.
Ulubione wspomnienie :)
Peggykombinera - u mnie częściej były schabowe:)
Usuńmniam mniam:) u mnie dzisiaj podobnie wyglądał obiad:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Place Of Woman - to pysznie miałaś:)
Usuńlubie na słodko mieso
OdpowiedzUsuńDusia - oj ja też:) a jeszcze bardziej np. wieprzowinę:)
UsuńUwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńGrażyna - jako i ja:)
UsuńKurczak pychota. A nie dodajesz odrobiny soku z cytryny?
OdpowiedzUsuńA z innej beczki, to inspirując się Twoim przepisem na dżem dyniowo - pomarańczowy zrobiłam sobie pigwowo - pomarańczowy. Ale pychota:)
Iwona - a wiesz, że kiedyś robiłam z sokiem z pomarańczy:), ale o tym zapomniałam:). Dżemik musi być rewelacyjny:)
Usuńzapewniam, że taki jest :)
UsuńZ miodem uwielbiam, ale nasz sos jest zupełnie inny. Muszę spróbować Twoją wersję.
OdpowiedzUsuńKabamaiga - muszę podpatrzeć Twój sos:)
UsuńMiód, masło, gałka muszkatołowa. Do tego sól i pieprz.
UsuńAniu, muszę skosztować takiego kurczaka. Nigdy nie robiłam w ten sposób, a wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńMajana - zrób koniecznie:)
UsuńMój Mąż bardzo lubi pałki w miodzie:) a Ty masz piękny wianek z czosnku Kochana:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i stwierdzam dziwną rzecz..zrobiłam taką sama porcję kurczaka jak zawsze i nagle wydał mi się jej bardzo mało:):):)Mięsko rewelacyjnie soczyste, a w smaku cudowne:)
OdpowiedzUsuń