Spytał mnie któregoś dnia mąż czy istnieją takie ciasta, które są mało kaloryczne.
Odpowiedziałam, że i owszem istnieją - to takie, których zjadamy jeden kawałek, a nie pół blaszki na raz:)
Wyczuwając jednak aluzję upiekłam coś lżejszego. Ciasto z dodatkiem jogurtu. Wyszło fajnie puszyste, nieco przy tym wilgotne, a co najważniejsze lekkie.
Takie ciasto możecie zajadać z mniejszymi wyrzutami sumienia:)
Składniki (tortownica 26 cm):
- 2 duże jabłka (u mnie słodkie)
- 1/3 szklanki cukru
- 100 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- można dodać cynamon (ja nie dawałam)
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę (7-8 mm). Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać mąkę, jogurt naturalny i proszek do pieczenia. Następnie łyżką wymieszać z jabłkami.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w 180 stopniach około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta z piekarnika czy jest już upieczone.
Ładna odpowiedź Aniu. Hihi. Ciekawe czy był mąż zadowolony. Bo po tym cieście to na pewno był.
OdpowiedzUsuńKabamaiga - oczywiście, że był:) Zjadł pół blaszki:)
UsuńOd dawna szukałam dokładnie takiego przepisu, na jogurcie, z jabłkami i bez tłuszczu :) Zapisuję do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńMadzialena - mam nadzieję, że będziesz zadowolona:)
UsuńSuper wyszło! Ja jestem ogromną fanką ciast na jogurcie, przede wszystkim dlatego, że są lekko wilgotne :)
OdpowiedzUsuńIwona - dokładnie. Wyszedł taki lekko wilgotny biszkopt:)
Usuńbędę musiała spróbować, uwielbiam ciasta z jabłkami :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do mnie na małe co nieco :)
Sweettaste - ja lubię też dlatego, że można je piec przez cały rok:)
UsuńLekkie i jabłkowe - pyszne!
OdpowiedzUsuńMasz rękę Aniu to smakowitych ciast.
Amber - dziękuję. A wiesz, że jeszcze kilka lat temu nie lubiłam ich piec?
Usuńpyszne ciasto! uwielbiam jogurtowe! no i ten dodatek jablek :))
OdpowiedzUsuńMagda - od czasu do czasu trzeba sobie zmniejszyć ilość pochłanianych kalorii:)
Usuńhihi ;)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z jogurtem, są fajnie lekkie, wilgotne i pyszne:)
Majana - w ten weekend było inne, megasłodkie - myślisz, że odmówił?:)
UsuńLubię jogurtowe ciasta z owocami! :)) fajne, puchate.
OdpowiedzUsuńWygląda na mega puszyste :)
OdpowiedzUsuńAniu rozwaliłaś mnie odpowiedzia na pytanie Męża:) .... ale co poczać jak niektóre ciasta są tak pyszne, ze jakoś same w ręce wchodzą:) takie jogurtowe bardz lubie za ich wilgotnosc i smak:) buziaki
OdpowiedzUsuńTakie lekkie jabłkowe ciasto do gorącej herbatki w sam raz na deser zimnymi popołudniami
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta jogurtowe, choć często wychodzą mi z zakalcem :) Twoje wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńW smaku bardzo smaczne lecz wyszedł mi zakalec, chyba nie mam ręki do ciast..
OdpowiedzUsuńNie ma się co poddawać:) Podstawą w tym cieście jest dokładne utarcie jajek z cukrem (jak do biszkoptu). Grunt, że smakowało:)
UsuńRewelacja, jestem totalnym nowicjuszem pieczenia ciast a to udało mi się znakomicie!! Mało kalorii a tyle radości:):)
OdpowiedzUsuńGratulacje:) Z tego co zauważyłam to ciasta jogurtowe dla Czytelniczek bywają kapryśne:) Cieszę się, że się udało!:)
UsuńWitam, czy można zamiast jabłek użyć np. rabarbaru ?
OdpowiedzUsuńOczywiście można:)
Usuńa czy można z mąką orkiszową i ksylitolem?
OdpowiedzUsuńNie piekłam, więc nie potwierdzę. Można nieco zmienić i ubić osobno białka (zamiast calych jajek z cukrem) i na koniec wymieszać je delikatnie z pozostalymi składnikami. Mąka orkiszowa powinna być ok.
Usuńwszystko piekę na orkiszowej i ta mąka jest "ciężka" wagowa do pozostałych i to fakt, że zawsze ucieram całe jaja z ksylitolem na puszystą pianę. piekłam już ze wszystkimi owocami, a teraz musze z jabłkami. nie myślisz, żeby dodać cynamon - on się dobrze komponuje z jabłkami (ale ze słodkimi nigdy - jedynie słodko - winne jabłka - tylko ile? łyżeczka?
OdpowiedzUsuńDla mnie łyżeczka to by było za dużo. Dałabym 1/2, ale to już kwestia gustu :)
UsuńAciri, dzięki za ten przepis! Ciasto wyszło jak na zdjęciu. Mój mężczyzna również zjadł pół blachy na podwieczorek!
OdpowiedzUsuńAlicja - bardzo się cieszę :)
Usuń