Lubicie placki ziemniaczane? A dynię?
Jeśli na oba powyższe pytania odpowiedzieliście twierdząco to jest to danie dla Was:)
Potrawy z dyni wręcz uwielbiam, a w tych placuszkach zakochałam się od pierwszego kęsa:)
Są delikatne w środku i jednocześnie chrupiące z wierzchu. Lekko słodkawe. Cudowne...
Usmażyłam je na oliwie co sprawiło, że nie były ciężkostrawne.
Bardzo, bardzo polecam!
A po inne przepisy z dynią zapraszam Was tu (klik)
Składniki:
Potrawy z dyni wręcz uwielbiam, a w tych placuszkach zakochałam się od pierwszego kęsa:)
Są delikatne w środku i jednocześnie chrupiące z wierzchu. Lekko słodkawe. Cudowne...
Usmażyłam je na oliwie co sprawiło, że nie były ciężkostrawne.
Bardzo, bardzo polecam!
A po inne przepisy z dynią zapraszam Was tu (klik)
Składniki:
- około 1 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach
- 2 jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- oliwa lub olej do smażenia
Do przyrządzenia placuszków zużyłam połowę tego oto pięknego okazu odmiany Hokkaido:)
Dynię startą na dużych oczkach wymieszać z żółtkami, mąką i przyprawami. Białka ubić i dodać na koniec. Smażyć małe placuszki (nakładać łyżką) z obu stron. My jedliśmy bez żadnych dodatków,ale pasować do nich będzie śmietana lub sos jogurtowy.
ja robiłam kiedyś ziemniaczane z dynią ale i takich mam chęć spróbowac :)
OdpowiedzUsuńGrażyna - nie zawiedziesz się:)
UsuńAniu,
OdpowiedzUsuńa ja wolę dyniowe od ziemniaczanych.
Pyszny widok!
Amber - ja uwielbiam ziemniaczane, ale i te są niesamowite i teraz mam dylemat:)
UsuńŚliczny mają kolor. Placki ziemniaczane lubimy,a dyniowe robiłam raz- na słodko, pyszne były.
OdpowiedzUsuńPozdrówki Aniu:*
Majana - mnie te placki utwierdziły w przekonaniu, że dynię uwielbiam:)
Usuńpyszne i zdrowe, mm :)
OdpowiedzUsuńMagda - a do tego mają ładny kolor;)
UsuńMuszę zakupić dynię bo fantastyczne rzeczy można z nią robić:)
OdpowiedzUsuńArcoiris - zakup koniecznie:)
UsuńKupiłam:) Jutro chyba sobie na obiad takie placki zrobię:)
UsuńSuper! Czekam na wieści czy smakowały:)
UsuńTakiego przepisu właśnie szukałam :-)
OdpowiedzUsuńDag - bardzo mnie to cieszy:)
UsuńSuper apetycznie wygladaja!:) no rewelacyjny i prosty przepis:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMarzena - bardzo dziękuję:)
Usuńsą świetne. Moje szkraby bardziej wolą takie niż same ziemniaczane. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAga - moim smakowało, ale najbardziej to mi i mężowi:)
UsuńZrobiłaś z całej tej wielkiej dyni? Wyglądają fantastycznie!
OdpowiedzUsuńIwona - ta duża czeka na zakup pomarańczy i powstanie z niej w większości dżem:)
UsuńMam nadzieje takie zrobic jak wyzdrowieje bo jak nie to beda mi sie snic po nocach do nastepnego dyniowego sezonu:)
OdpowiedzUsuńPucinka21 - kup dynię i niech czeka na wyzdrowienie. Dynia może długo stać:)
UsuńMusze spróbować takowe zrobić, bo moi chłopcy uwielbiają placki ziemniaczane:)....to będzie niezła odmiana:)
OdpowiedzUsuńJolanta - jestem ciekawa czy im posmakują:)
Usuńpiękne - takie złote :) Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJs28 - spróbuj koniecznie:)
Usuńswietny przepis..;]
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńWłaśnie zrobiłam te placki-pierwszy raz robiłam i jadłam cokolwiek z dyni... Placki bardzo mi smakowały, a w piekarniku stygnie torcik dyniowy,zobaczymy... Fajne i łatwe ma Pani przepisy:)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowały i jestem ciekawa jak torcik
UsuńDynia Hokkaido ma byc obrana czy w skórce ?
OdpowiedzUsuńW tym przepisie akurat bez skórki.
UsuńWłaśnie zniknęły 2 porcje tych pyszności. Dziękuję za pomysł i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńP.S. A jagody jutro zastąpimy czerwoną porzeczką:)
Oczywiście komentarz miał być do muffinek :) PRZEPRASZAM I POZDRAWIAM:)
OdpowiedzUsuńA przepisy z dyni na pewno również wykorzystam, bo w tym roku posadziłam dynię:)
OdpowiedzUsuń