poniedziałek, 15 października 2012

Placuszki z dyni


Lubicie placki ziemniaczane? A dynię? 
Jeśli na oba powyższe pytania odpowiedzieliście twierdząco to jest to danie dla Was:)
Potrawy z dyni wręcz uwielbiam, a w tych placuszkach zakochałam się od pierwszego kęsa:)
Są delikatne w środku i jednocześnie chrupiące z wierzchu. Lekko słodkawe. Cudowne...
Usmażyłam je na oliwie co sprawiło, że nie były ciężkostrawne. 
Bardzo, bardzo polecam!
A po inne przepisy z dynią zapraszam Was tu (klik)

Składniki: 

  • około 1 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach 
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia
Do przyrządzenia placuszków zużyłam połowę tego oto pięknego okazu odmiany Hokkaido:)

Dynię startą na dużych oczkach wymieszać z żółtkami, mąką i przyprawami. Białka ubić i dodać na koniec. Smażyć małe placuszki (nakładać łyżką) z obu stron. My jedliśmy bez żadnych dodatków,ale pasować do nich będzie śmietana lub sos jogurtowy. 

32 komentarze:

  1. ja robiłam kiedyś ziemniaczane z dynią ale i takich mam chęć spróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu,
    a ja wolę dyniowe od ziemniaczanych.
    Pyszny widok!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - ja uwielbiam ziemniaczane, ale i te są niesamowite i teraz mam dylemat:)

      Usuń
  3. Śliczny mają kolor. Placki ziemniaczane lubimy,a dyniowe robiłam raz- na słodko, pyszne były.
    Pozdrówki Aniu:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - mnie te placki utwierdziły w przekonaniu, że dynię uwielbiam:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Magda - a do tego mają ładny kolor;)

      Usuń
  5. Muszę zakupić dynię bo fantastyczne rzeczy można z nią robić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arcoiris - zakup koniecznie:)

      Usuń
    2. Kupiłam:) Jutro chyba sobie na obiad takie placki zrobię:)

      Usuń
    3. Super! Czekam na wieści czy smakowały:)

      Usuń
  6. Takiego przepisu właśnie szukałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super apetycznie wygladaja!:) no rewelacyjny i prosty przepis:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. są świetne. Moje szkraby bardziej wolą takie niż same ziemniaczane. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - moim smakowało, ale najbardziej to mi i mężowi:)

      Usuń
  9. Zrobiłaś z całej tej wielkiej dyni? Wyglądają fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - ta duża czeka na zakup pomarańczy i powstanie z niej w większości dżem:)

      Usuń
  10. Mam nadzieje takie zrobic jak wyzdrowieje bo jak nie to beda mi sie snic po nocach do nastepnego dyniowego sezonu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - kup dynię i niech czeka na wyzdrowienie. Dynia może długo stać:)

      Usuń
  11. Musze spróbować takowe zrobić, bo moi chłopcy uwielbiają placki ziemniaczane:)....to będzie niezła odmiana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolanta - jestem ciekawa czy im posmakują:)

      Usuń
  12. piękne - takie złote :) Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. swietny przepis..;]

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie zrobiłam te placki-pierwszy raz robiłam i jadłam cokolwiek z dyni... Placki bardzo mi smakowały, a w piekarniku stygnie torcik dyniowy,zobaczymy... Fajne i łatwe ma Pani przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakowały i jestem ciekawa jak torcik

      Usuń
  15. Dynia Hokkaido ma byc obrana czy w skórce ?

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka BAJKI bakalie bakłażan banan bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt boczek botwinka Boże Narodzenie brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion buraki bułeczki bułka bób cebula chałka chałwa chleb ciasteczka ciastka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciecierzyca cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy galaretka gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby gęś humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kluski knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety kruche ciasto kruszonka królik kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki lazania lody lukier majonez mak makaron makrela maliny mandarynki marcepan marchewka masa budyniowa masa kajmakowa masa serowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow masa śmietanowa mascarpone mazurek maślanka migdały miód mięso mielone mięta mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pesto pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placuszki podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety pączki płatki owsiane rabarbar racuchy recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki samsa sałata sałatka sałatki schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe soczewica soja sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szynka sól słonecznik tarta tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Tłusty Czwartek Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty Wielkanoc wieprzowina wiśnie wołowina wątróbka z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka ziemniaki zrazy zupy łosoś śledź śliwki śmietana śniadanie żelatyna żurawina żurek żółtka żółty ser

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.