19:19

Placuszki z dyni


Lubicie placki ziemniaczane? A dynię? 
Jeśli na oba powyższe pytania odpowiedzieliście twierdząco to jest to danie dla Was:)
Potrawy z dyni wręcz uwielbiam, a w tych placuszkach zakochałam się od pierwszego kęsa:)
Są delikatne w środku i jednocześnie chrupiące z wierzchu. Lekko słodkawe. Cudowne...
Usmażyłam je na oliwie co sprawiło, że nie były ciężkostrawne. 
Bardzo, bardzo polecam!
A po inne przepisy z dynią zapraszam Was tu (klik)

Składniki: 

  • około 1 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach 
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia
Do przyrządzenia placuszków zużyłam połowę tego oto pięknego okazu odmiany Hokkaido:)

Dynię startą na dużych oczkach wymieszać z żółtkami, mąką i przyprawami. Białka ubić i dodać na koniec. Smażyć małe placuszki (nakładać łyżką) z obu stron. My jedliśmy bez żadnych dodatków,ale pasować do nich będzie śmietana lub sos jogurtowy. 

35 komentarzy:

  1. ja robiłam kiedyś ziemniaczane z dynią ale i takich mam chęć spróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu,
    a ja wolę dyniowe od ziemniaczanych.
    Pyszny widok!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - ja uwielbiam ziemniaczane, ale i te są niesamowite i teraz mam dylemat:)

      Usuń
  3. Śliczny mają kolor. Placki ziemniaczane lubimy,a dyniowe robiłam raz- na słodko, pyszne były.
    Pozdrówki Aniu:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - mnie te placki utwierdziły w przekonaniu, że dynię uwielbiam:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Magda - a do tego mają ładny kolor;)

      Usuń
  5. Muszę zakupić dynię bo fantastyczne rzeczy można z nią robić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arcoiris - zakup koniecznie:)

      Usuń
    2. Kupiłam:) Jutro chyba sobie na obiad takie placki zrobię:)

      Usuń
    3. Super! Czekam na wieści czy smakowały:)

      Usuń
  6. Takiego przepisu właśnie szukałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super apetycznie wygladaja!:) no rewelacyjny i prosty przepis:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. są świetne. Moje szkraby bardziej wolą takie niż same ziemniaczane. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - moim smakowało, ale najbardziej to mi i mężowi:)

      Usuń
  9. Zrobiłaś z całej tej wielkiej dyni? Wyglądają fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - ta duża czeka na zakup pomarańczy i powstanie z niej w większości dżem:)

      Usuń
  10. Mam nadzieje takie zrobic jak wyzdrowieje bo jak nie to beda mi sie snic po nocach do nastepnego dyniowego sezonu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - kup dynię i niech czeka na wyzdrowienie. Dynia może długo stać:)

      Usuń
  11. Musze spróbować takowe zrobić, bo moi chłopcy uwielbiają placki ziemniaczane:)....to będzie niezła odmiana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolanta - jestem ciekawa czy im posmakują:)

      Usuń
  12. piękne - takie złote :) Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. swietny przepis..;]

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie zrobiłam te placki-pierwszy raz robiłam i jadłam cokolwiek z dyni... Placki bardzo mi smakowały, a w piekarniku stygnie torcik dyniowy,zobaczymy... Fajne i łatwe ma Pani przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakowały i jestem ciekawa jak torcik

      Usuń
  15. Dynia Hokkaido ma byc obrana czy w skórce ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie zniknęły 2 porcje tych pyszności. Dziękuję za pomysł i pozdrawiam.
    P.S. A jagody jutro zastąpimy czerwoną porzeczką:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oczywiście komentarz miał być do muffinek :) PRZEPRASZAM I POZDRAWIAM:)

    OdpowiedzUsuń
  18. A przepisy z dyni na pewno również wykorzystam, bo w tym roku posadziłam dynię:)

    OdpowiedzUsuń