poniedziałek, 15 października 2012

Placuszki z dyni


Lubicie placki ziemniaczane? A dynię? 
Jeśli na oba powyższe pytania odpowiedzieliście twierdząco to jest to danie dla Was:)
Potrawy z dyni wręcz uwielbiam, a w tych placuszkach zakochałam się od pierwszego kęsa:)
Są delikatne w środku i jednocześnie chrupiące z wierzchu. Lekko słodkawe. Cudowne...
Usmażyłam je na oliwie co sprawiło, że nie były ciężkostrawne. 
Bardzo, bardzo polecam!
A po inne przepisy z dynią zapraszam Was tu (klik)

Składniki: 

  • około 1 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach 
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia
Do przyrządzenia placuszków zużyłam połowę tego oto pięknego okazu odmiany Hokkaido:)

Dynię startą na dużych oczkach wymieszać z żółtkami, mąką i przyprawami. Białka ubić i dodać na koniec. Smażyć małe placuszki (nakładać łyżką) z obu stron. My jedliśmy bez żadnych dodatków,ale pasować do nich będzie śmietana lub sos jogurtowy. 

35 komentarzy:

  1. ja robiłam kiedyś ziemniaczane z dynią ale i takich mam chęć spróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu,
    a ja wolę dyniowe od ziemniaczanych.
    Pyszny widok!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - ja uwielbiam ziemniaczane, ale i te są niesamowite i teraz mam dylemat:)

      Usuń
  3. Śliczny mają kolor. Placki ziemniaczane lubimy,a dyniowe robiłam raz- na słodko, pyszne były.
    Pozdrówki Aniu:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - mnie te placki utwierdziły w przekonaniu, że dynię uwielbiam:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Magda - a do tego mają ładny kolor;)

      Usuń
  5. Muszę zakupić dynię bo fantastyczne rzeczy można z nią robić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arcoiris - zakup koniecznie:)

      Usuń
    2. Kupiłam:) Jutro chyba sobie na obiad takie placki zrobię:)

      Usuń
    3. Super! Czekam na wieści czy smakowały:)

      Usuń
  6. Takiego przepisu właśnie szukałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super apetycznie wygladaja!:) no rewelacyjny i prosty przepis:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. są świetne. Moje szkraby bardziej wolą takie niż same ziemniaczane. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - moim smakowało, ale najbardziej to mi i mężowi:)

      Usuń
  9. Zrobiłaś z całej tej wielkiej dyni? Wyglądają fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - ta duża czeka na zakup pomarańczy i powstanie z niej w większości dżem:)

      Usuń
  10. Mam nadzieje takie zrobic jak wyzdrowieje bo jak nie to beda mi sie snic po nocach do nastepnego dyniowego sezonu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - kup dynię i niech czeka na wyzdrowienie. Dynia może długo stać:)

      Usuń
  11. Musze spróbować takowe zrobić, bo moi chłopcy uwielbiają placki ziemniaczane:)....to będzie niezła odmiana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolanta - jestem ciekawa czy im posmakują:)

      Usuń
  12. piękne - takie złote :) Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. swietny przepis..;]

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie zrobiłam te placki-pierwszy raz robiłam i jadłam cokolwiek z dyni... Placki bardzo mi smakowały, a w piekarniku stygnie torcik dyniowy,zobaczymy... Fajne i łatwe ma Pani przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakowały i jestem ciekawa jak torcik

      Usuń
  15. Dynia Hokkaido ma byc obrana czy w skórce ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie zniknęły 2 porcje tych pyszności. Dziękuję za pomysł i pozdrawiam.
    P.S. A jagody jutro zastąpimy czerwoną porzeczką:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oczywiście komentarz miał być do muffinek :) PRZEPRASZAM I POZDRAWIAM:)

    OdpowiedzUsuń
  18. A przepisy z dyni na pewno również wykorzystam, bo w tym roku posadziłam dynię:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.