17:45

Szarlotka na kruchym cieście (babci)

Wspaniała. Sentymentalna. Z dużą ilością jabłek i pysznym kruchym ciastem. W wielu domach funkcjonują sprawdzone przepisy na szarlotkę przekazywane z pokolenia na pokolenie. 
Jeśli jednak takiego nie posiadacie to polecam Wam przepis mojej babci. Niezawodny
 i ponadczasowy. 






Składniki (na blachę 22 cm x 33 cm):

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,75 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 320 g masła
  • 2 kg lekko kwaśnych jabłek plus cukier i cynamon do smaku
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Poddusić około 15 minut dodając cukier i cynamon do smaku.
Składniki ciasta zagnieść i podzielić na 2 części. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować pierwszą część ciasta i wyłożyć nią spód oraz około 1 cm brzegów. Ciasto nakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 15 minut. 
Na gorące ciasto wyłożyć jabłka (mogą być gorące) i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch również nakłuć widelcem. Ciasto piec około 40 minut w 180 stopniach (aż się zarumieni). Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Dobre również na drugi dzień (a właściwie to chyba najlepsze). 

Zobacz również instrukcję filmową




28 komentarzy:

  1. Wprawdzie i ja mam rodzinny przepis, ale chętnie wypróbuje i Twoją :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie szarlotki, z taką dużą ilością jabłek. Moja teściowa robi podobną.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mam taki Babciowy przepis ... to taka moja ukochana szarlotka:) Buziaki zasyłam Aniu i miłego weekendu życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna! Torty z kremem mogą się schować w kąt i zapłakać ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie z piekarnika wyjełam nie dawno przepis REWELACJA :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz w życiu zrobiłam szarlotkę. I od razu wyszła, była przepyszna. Dziękuję za suuuuuuper przepis. Polecam każdemu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szukałam przepisu w internecie na szarlotkę. Nic mi nie pasowało w przepisach, az trafiłam na ten blog i.......zakochałam sie w tej szarlotce- a rodzinka razem ze mną i już nie potrafie zliczyć ile razy juz piekłam szarlotkę od Waszej babci :) Dziekuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata - bardzo miło mi to czytać:) Przekażę babci:)

      Usuń
  8. Raz zrobiłam....i robię do tej pory,a moja szarlotka jest najlepsza w rodzinie:)))Jest prosta wykonaniu i przypomina mi smak dzieciństwa...:)

    Polecam zamiast masła tez margarynę Kasie,ale tylko Kasie ,bo innych próbowalam....to juz nie to samo..

    Pozdrawiam babcię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babcia też robi na Kasi:) Cieszę się, że szarlotka tak posmakowała:)

      Usuń
  9. Upiekłam kolejne ciasto z Twojego przepisu, szarlotka się udała i jest obłędna. Dziękuję :**** Patrycja

    OdpowiedzUsuń
  10. Patrycja - bardzo mnie to cieszy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Upiekłam, dziękuję za przepis mąż zachwycony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelina - jeżeli mąż zachwycony, to dla mnie to komplement najwyższej rangi :)

      Usuń
  12. Szarlotka jest rewelacyjna :) upiekłam ją już dwa razy...przypomina mi lata dzieciństwa. Mama taką robiła. Dziękuję za podzielenie się przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo polecam ten przepis.Niebo w gębie☺.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za super przepis :) gorąco pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aniu a w Twoim domu piekla babcia? Sory ze sie pytan.Pozdrawiam Judyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. To przepis mojej babci. Szczęśliwie nadal ja piecze :)

      Usuń
  16. Witam.Ma byc 2kg nieobranych jablek czy to jest waga po obraniu?

    OdpowiedzUsuń