Wspaniała. Sentymentalna. Z dużą ilością jabłek i pysznym kruchym ciastem. W wielu domach funkcjonują sprawdzone przepisy na szarlotkę przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Jeśli jednak takiego nie posiadacie to polecam Wam przepis mojej babci. Niezawodny
i ponadczasowy.
Składniki (na blachę 22 cm x 33 cm):
Jeśli jednak takiego nie posiadacie to polecam Wam przepis mojej babci. Niezawodny
i ponadczasowy.
Składniki (na blachę 22 cm x 33 cm):
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,75 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 320 g masła
- 2 kg lekko kwaśnych jabłek plus cukier i cynamon do smaku
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Poddusić około 15 minut dodając cukier i cynamon do smaku.
Składniki ciasta zagnieść i podzielić na 2 części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować pierwszą część ciasta i wyłożyć nią spód oraz około 1 cm brzegów. Ciasto nakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
Na gorące ciasto wyłożyć jabłka (mogą być gorące) i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch również nakłuć widelcem. Ciasto piec około 40 minut w 180 stopniach (aż się zarumieni). Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Dobre również na drugi dzień (a właściwie to chyba najlepsze).
Zobacz również instrukcję filmową
Zobacz również instrukcję filmową
na kruchym - najlepsza!:))
OdpowiedzUsuńWprawdzie i ja mam rodzinny przepis, ale chętnie wypróbuje i Twoją :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie szarlotki, z taką dużą ilością jabłek. Moja teściowa robi podobną.
OdpowiedzUsuńCudowna! Uwielbiam szarlotki.:)
OdpowiedzUsuńTeż mam taki Babciowy przepis ... to taka moja ukochana szarlotka:) Buziaki zasyłam Aniu i miłego weekendu życzę:)
OdpowiedzUsuńCudowna! Torty z kremem mogą się schować w kąt i zapłakać ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie z piekarnika wyjełam nie dawno przepis REWELACJA :)
OdpowiedzUsuńMonika :)
OdpowiedzUsuńSmacznego:)
UsuńPierwszy raz w życiu zrobiłam szarlotkę. I od razu wyszła, była przepyszna. Dziękuję za suuuuuuper przepis. Polecam każdemu :)
OdpowiedzUsuńSzukałam przepisu w internecie na szarlotkę. Nic mi nie pasowało w przepisach, az trafiłam na ten blog i.......zakochałam sie w tej szarlotce- a rodzinka razem ze mną i już nie potrafie zliczyć ile razy juz piekłam szarlotkę od Waszej babci :) Dziekuję
OdpowiedzUsuńBeata - bardzo miło mi to czytać:) Przekażę babci:)
UsuńRaz zrobiłam....i robię do tej pory,a moja szarlotka jest najlepsza w rodzinie:)))Jest prosta wykonaniu i przypomina mi smak dzieciństwa...:)
OdpowiedzUsuńPolecam zamiast masła tez margarynę Kasie,ale tylko Kasie ,bo innych próbowalam....to juz nie to samo..
Pozdrawiam babcię:)
Babcia też robi na Kasi:) Cieszę się, że szarlotka tak posmakowała:)
UsuńUpiekłam kolejne ciasto z Twojego przepisu, szarlotka się udała i jest obłędna. Dziękuję :**** Patrycja
OdpowiedzUsuńPatrycja - bardzo mnie to cieszy:)
OdpowiedzUsuńUpiekłam, dziękuję za przepis mąż zachwycony.
OdpowiedzUsuńEwelina - jeżeli mąż zachwycony, to dla mnie to komplement najwyższej rangi :)
UsuńSzarlotka jest rewelacyjna :) upiekłam ją już dwa razy...przypomina mi lata dzieciństwa. Mama taką robiła. Dziękuję za podzielenie się przepisem :)
OdpowiedzUsuńSuper! :)
UsuńBardzo polecam ten przepis.Niebo w gębie☺.
OdpowiedzUsuńDziękuję za super przepis :) gorąco pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAniu a w Twoim domu piekla babcia? Sory ze sie pytan.Pozdrawiam Judyta
OdpowiedzUsuńTak. To przepis mojej babci. Szczęśliwie nadal ja piecze :)
UsuńCzy można z pozostalego ciasta zrobić kratke?
UsuńWitam.Ma byc 2kg nieobranych jablek czy to jest waga po obraniu?
OdpowiedzUsuń2 kg nieobranych
OdpowiedzUsuńCzy z pozostalego ciasta można zrobic kratke?
OdpowiedzUsuńBardzo dobra szarlotka, piekłam wiele razy z tego przepisu, ciasto znika w mgnieniu oka
OdpowiedzUsuńDzień dobry.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast maki krupczatki mogę użyć tylko maki przennej
Można, ale efekt będzie nieco inny - Ania
OdpowiedzUsuń