środa, 17 października 2012

Szarlotka na kruchym cieście (babci)

Wspaniała. Sentymentalna. Z dużą ilością jabłek i pysznym kruchym ciastem. W wielu domach funkcjonują sprawdzone przepisy na szarlotkę przekazywane z pokolenia na pokolenie. 
Jeśli jednak takiego nie posiadacie to polecam Wam przepis mojej babci. Niezawodny
 i ponadczasowy. 






Składniki (na blachę 22 cm x 33 cm):

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,75 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 320 g masła
  • 2 kg lekko kwaśnych jabłek plus cukier i cynamon do smaku
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Poddusić około 15 minut dodając cukier i cynamon do smaku.
Składniki ciasta zagnieść i podzielić na 2 części. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować pierwszą część ciasta i wyłożyć nią spód oraz około 1 cm brzegów. Ciasto nakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 15 minut. 
Na gorące ciasto wyłożyć jabłka (mogą być gorące) i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch również nakłuć widelcem. Ciasto piec około 40 minut w 180 stopniach (aż się zarumieni). Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Dobre również na drugi dzień (a właściwie to chyba najlepsze). 



18 komentarzy:

  1. Wprawdzie i ja mam rodzinny przepis, ale chętnie wypróbuje i Twoją :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie szarlotki, z taką dużą ilością jabłek. Moja teściowa robi podobną.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mam taki Babciowy przepis ... to taka moja ukochana szarlotka:) Buziaki zasyłam Aniu i miłego weekendu życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna! Torty z kremem mogą się schować w kąt i zapłakać ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie z piekarnika wyjełam nie dawno przepis REWELACJA :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz w życiu zrobiłam szarlotkę. I od razu wyszła, była przepyszna. Dziękuję za suuuuuuper przepis. Polecam każdemu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szukałam przepisu w internecie na szarlotkę. Nic mi nie pasowało w przepisach, az trafiłam na ten blog i.......zakochałam sie w tej szarlotce- a rodzinka razem ze mną i już nie potrafie zliczyć ile razy juz piekłam szarlotkę od Waszej babci :) Dziekuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata - bardzo miło mi to czytać:) Przekażę babci:)

      Usuń
  8. Raz zrobiłam....i robię do tej pory,a moja szarlotka jest najlepsza w rodzinie:)))Jest prosta wykonaniu i przypomina mi smak dzieciństwa...:)

    Polecam zamiast masła tez margarynę Kasie,ale tylko Kasie ,bo innych próbowalam....to juz nie to samo..

    Pozdrawiam babcię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babcia też robi na Kasi:) Cieszę się, że szarlotka tak posmakowała:)

      Usuń
  9. Upiekłam kolejne ciasto z Twojego przepisu, szarlotka się udała i jest obłędna. Dziękuję :**** Patrycja

    OdpowiedzUsuń
  10. Patrycja - bardzo mnie to cieszy:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka BAJKI bakalie bakłażan banan bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt boczek botwinka Boże Narodzenie brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion buraki bułeczki bułka bób cebula chałka chałwa chleb ciasteczka ciastka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciecierzyca cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy galaretka gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby gęś humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kluski knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety kruche ciasto kruszonka królik kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki lazania lody lukier majonez mak makaron makrela maliny mandarynki marcepan marchewka masa budyniowa masa kajmakowa masa serowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow masa śmietanowa mascarpone mazurek maślanka migdały miód mięso mielone mięta mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pesto pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placuszki podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety pączki płatki owsiane rabarbar racuchy recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki samsa sałata sałatka sałatki schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe soczewica soja sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szynka sól słonecznik tarta tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Tłusty Czwartek Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty Wielkanoc wieprzowina wiśnie wołowina wątróbka z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka ziemniaki zrazy zupy łosoś śledź śliwki śmietana śniadanie żelatyna żurawina żurek żółtka żółty ser

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.