niedziela, 28 października 2012

Ciasto drożdżowe z dynią



Bałam się, że nie wyjdzie, ale zaryzykowałam. 
Nie żałuję;) 
Ładnie wyrosło i było naprawdę bardzo, bardzo smaczne. A kolor przepiękny (niestety zdjęcia robiłam w sztucznym świetle w obawie o to, że rano nie będzie już co fotografować). Moje obawy potwierdziły się:) Nie ukrywam, że przyczyniłam się do tego w znacznym stopniu. 
Jeśli jeszcze nie macie dyni dość (ja nie:)) to upieczcie je koniecznie!













Składniki (tortownica 26 cm):
  • 1 szklanka puree z dyni 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 42 g drożdży świeżych
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła 
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • kruszonka: 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 6 łyżek mąki
Przygotować puree z dyni: dynię (około 1 kg) obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chwilę poddusić w garnku (tak żeby woda odparowała) i zmiksować a następnie ostudzić. 
Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym) mleku z dodatkiem łyżki cukru. 
W misce wymieszać puree z pozostałymi składnikami. Dodać rozczyn z drożdży. Ciasto wyrobić ręką lub mikserem ze spiralnymi końcówkami (jeżeli będzie się mocno kleić to dosypać odrobinę mąki). Odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką (składniki kruszonki rozetrzeć rękami i połączyć ze sobą). Odstawić żeby wyrosło. Piec około 40 minut w 180 stopniach.




20 komentarzy:

  1. dyniowe ciasto jest pyszne! :)) do tego jesli drozdzowe - ach! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda - dodatek dyni naprawdę jest super!

      Usuń
  2. Ależ ono piekne! Żółciutkie ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dokładnie. Kolor miało rewelacyjny:)

      Usuń
  3. Ślicznie wyrosło:)a dynie uwielbiam i też takie chce:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Drożdżówego z dynia jeszcze nie robiłam, ale zachęciłas mnie Aniu:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym wpadła do Ciebie na kawałek takich dyniowych słodkości :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanna - :) tylko trzeba się śpieszyć, bo znika w niesamowitym tempie:)

      Usuń
    2. Jakie piękne ! I ja muszę zrobić :)

      Usuń
    3. Grażyna - z całego serca je polecam:)

      Usuń
  6. ale fajne, cieszę się, że wyszło, bo wierzę że pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekny kolor ma to ciasto...ja juz sie nie moge doczekac moich wypiekow dyniowych....mam dwie dynie jeszcze przed domem..mam nadzieje ze nie zmarzna:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale Ci wyszedł piękny kolor!!! Pewnie bardzo dobre w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dokladnie tak! Nie ma to jak pieczona dynia, tym bardziej w formie ciasta drozdzowego :)
    (robie z bardzo podobnych proporcji...).

    Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za udzial w Festiwalu! I zapraszam na tegoroczne podsumowanie - http://www.beawkuchni.com/2012/11/festiwal-dyni-2012-podsumowanie.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobione i zjedzone ku mojemu zdziwieniu przez moje dzieci. Szczerze mówiąc spodziewałam się czegoś bardziej słodkiego a to jest buła, którą można masłem smarować. Pyszna i puszysta. Można dodać rodzynek i będzie w innej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo żurawiny:) U mnie zostało zjedzone jako ciasto i było akurat słodkie:) W każdym razie grunt, że dzieciom smakowało:)

      Usuń
  11. Na jaką to jest blache?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest podane przy składnikach - tortownica 26 cm (ale oczywiście można upiec w tradycyjnej prostokątnej blaszce:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.