16:27

Krem ze szparagów


W sezonie szparagowym robię go tak często jak tylko się da. Najbardziej lubię z białych szparagów. Bardzo prosty w przygotowaniu. Uwielbiam:)
Można go podać np. z prażonymi płatkami migdałów albo z groszkiem ptysiowym, ale ja najbardziej lubię bez żadnych dodatków. 




Składniki:

  • pęczek białych szparagów 
  • 2 średnie ziemniaki (opcjonalnie można też dodać kawałek marchewki i pietruszki, ale mały, żeby warzywa nie zdominowały smaku)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • śmietana do zabielenia
Szparagi obrać ze skórki (wyrzucić łykowatą część - przy wygięciu łodygi szparag sam łamie się w miejscu końca łykowatej części) i pokroić na 1-centymetrowe kawałki. 
Zalać wodą (około 500 ml) i gotować z dodatkiem soli. Dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz oliwę. Gotować do uzyskania miękkości przez warzywa. Przed zmiksowaniem zupy wyjąć kilka kawałków szparagów (najlepiej same główki). Krem zmiksować i dodać wcześniej wyjęte kawałki. Przyprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać zabielony śmietaną i opcjonalnie posypany prażonymi płatkami migdałów lub groszkiem ptysiowym.

8 komentarzy:

  1. Aniu,
    krem ze szparagów to też mój ulubiony z kremów.
    Twoja wersja prezentuje się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - dziękuję:) i o dziwo jakoś się nie nudzi:)

      Usuń
  2. Pycha ! Je też bardzo lubię, robiłam już na kilka sposobów, ostatnio - na zielono :)

    OdpowiedzUsuń