20:08

Zupa brukselkowa


Niewielka, pyszna kapustka, która, jak mi się wydaje, ma więcej przeciwników niż zwolenników. 
A może tylko mi się wydaje...?
W każdym razie u nas w domu jadana i przez większość lubiana, a przez pozostałych tolerowana. 
Zupa z brukselki o dziwo smakowała wszystkim, bez wyjątku. 

Składniki:
  • 500 g brukselki
  • 1 duża marchewka
  • pół małego pora
  • mała pietruszka
  • 3 średnie ziemniaki
  • średniej wielkości por (biała część)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • ok. 1/2 łyżeczki kminku
Brukselkę umyć, oczyścić z wierzchnich listków (jeśli nie nadają się do spożycia) oraz odciąć końce. Każdą brukselkę przeciąć na 4 części. 
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz selera obrać i pokroić w kostkę. 
Pora pokroić w półplasterki. 
Do garnka wlać oliwę i wrzucić marchew, pietruszkę, selera oraz pora. Przez kilka minut smażyć, a następnie zalać wodą (nieco więcej niż do przykrycia składników. Gotować przez 10 minut  i dodać ziemniaki oraz brukselkę. Całość gotować do uzyskania przez warzywa miękkości (jak najkrócej). Dodać sól, pieprz oraz kminek i gotować jeszcze 2-3 minuty. Odlać ok. 1/4 zupy i zmiksować. Zmiksowaną zupę wlać do pozostałej części. Wymieszać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz