Z ciastem krówkowym zawsze kojarzył mi się niezwykle słodki ulepek.
To ciasto jednak takie nie jest.
Jedynie masa wierzchnia jest taka jaka być powinna, czyli nieprzyzwoicie, a wręcz niebiańsko słodka.
Ciasto krówkowe jest puszyste i bardzo delikatne. Nasączyłam je ponczem z kawą, ale jeśli jej nie lubicie to można pominąć i nasączyć wodą z cukrem pudrem.
Ciasto krówkowe jest idealne na przyjęcia, ponieważ dobrze się kroi i wystarczy jeden kawałek aby poczuć zaspokojenie 😉
Składniki biszkoptu (blacha 23 cm x 33 cm)
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki ciemnego kakao (płaskie)
- 1/2 szklanki cukru
Białka ubić na sztywno z cukrem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać przesianą mąkę z kakao.
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika upuścić blaszkę z wysokości ok. 50 cm (pionowo w dół), co zapobiegnie opadnięciu ciasta.
Masa śmietanowa:
- 600 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki żelatyny + 1/5 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i schłodzoną żelatynę.
Dodatki:
- poncz: 1/5 szklanki mocnej kawy + 1/4 szklanki przegotowanej wody+ 1 łyżeczka cukru
- masa krówkowa/masa kajmakowa (ok. 2/3 puszki)
- 100 g płatków migdałów
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić w poprzek. Biszkopt przy składaniu najlepiej obrócić - prosty spód powinien być wierzchem.
Pierwszą warstwę biszkoptu nasączyć połową ponczu. Wyłożyć masę śmietanową. Nakryć kolejną warstwą biszkoptu, którą również nasączyć. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i posypać prażonymi płatkami migdałów (migdały podgrzać przez kilka minut na suchej patelni aż się lekko zarumienią).
Ciasto schłodzić w lodówce min. 3-4 godziny.
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń