Przyznam się, że jak już czasem nie wiem co zrobić na obiad, a dzieci marudzą, że tego czy owego jeść nie chcą, to zawsze ratuje mnie domowa pizza.
Danie niezawodne, a do tego od pewnego czasu mam nie lada pomoc, bo syn przygotowuje ciasto i sos pomidorowy.
Może właśnie dlatego przygotowanie pizzy to dla mnie "chwila-moment".
Tym razem pizzę przygotowałam w nieco innej formie.
Mini-pizze, czy jak kto woli roladki, oprócz tradycyjnego sosu pomidorowego i mozzarelli przygotowałam z brokułem, salami i czarnymi oliwkami.
Mini pizze doskonale sprawdzają się jako przekąska na przyjęciach.
Składniki ciasta (ok. 40 sztuk):
Danie niezawodne, a do tego od pewnego czasu mam nie lada pomoc, bo syn przygotowuje ciasto i sos pomidorowy.
Może właśnie dlatego przygotowanie pizzy to dla mnie "chwila-moment".
Tym razem pizzę przygotowałam w nieco innej formie.
Mini-pizze, czy jak kto woli roladki, oprócz tradycyjnego sosu pomidorowego i mozzarelli przygotowałam z brokułem, salami i czarnymi oliwkami.
Mini pizze doskonale sprawdzają się jako przekąska na przyjęciach.
Składniki ciasta (ok. 40 sztuk):
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- kopiasta łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
- 3-4 łyżki oliwy
- niepełna szklanka lekko ciepłej wody
Z podanych składników wyrobić ciasto (wyrabiam mikserem ze spiralnymi końcówkami). Ciasto nie powinno się kleić.
Wyrobione ciasto umieścić w misce i nakryć ściereczką. Odstawić najlepiej w ciepłe miejsce na około godzinę.
Dodatki:
- 400 g brokułu (u mnie brokuły mrożone Poltino)
- 300 g mozzarelli
- 100 g salami
- pół szklanki czarnych oliwek bez pestek
- sos pomidorowy (puszka pomidorów krojonych + przyprawy: sól, pieprz, oregano, wyciśnięty ząbek czosnku, opcjonalnie odrobina cukru)
Brokuły ugotować, odcedzić i ostudzić. Plasterki salami i oliwki pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości 3-4 mm i posmarować sosem pomidorowym.
Na każdym cieście rozłożyć kawałki brokułów, salami i oliwek oraz startą mozzarellę. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić w ok. 2 cm plastry.
Plastry ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 15 minut.
Wpis powstał dzięki współpracy z marką Poltino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz