20:03

Sałatka z buraków, rukoli, fety i pestek dyni


Do przygotowania tej sałatki użyłam buraków ugotowanych na parze. Oczywiście można je również upiec. 
Naturalna słodkość buraka świetnie komponuje się ze słonością sera feta oraz nieco ostrym, orzechowym smakiem rukoli. 
Prażone pestki dyni to przysłowiowa kropka nad i w tej sałatce. 
Sałatka świetnie się sprawdza jako drugie śniadanie lub lekka kolacja. 

Składniki (2 osoby):

  • 2 buraki średniej wielkości ugotowane na parze
  • 2 garście rukoli
  • 75 g fety 
  • 4 łyżki prażonych pestek z dyni
  • oliwa
  • opcjonalnie świeżo zmielony pieprz
  • sok z cytryny (ilość według uznania)
Ugotowane lub upieczone buraki ostudzić i obrać ze skórki. Pokroić w niezbyt drobną kostkę. Rukolę umyć i osuszyć. Rozłożyć liście na talerzach. Na nich ułożyć pokrojone buraki oraz pokrojoną w kostkę fetę. Całość polać oliwą, skropić sokiem z cytryny i posypać pestkami dyni. Opcjonalnie doprawić pieprzem. 

3 komentarze:

  1. Lubię jak cos chrupie w sałatce, dlatego też te pestki to strzał w 10-tkę:) pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można użyć buraków po kiszeniu?

    OdpowiedzUsuń